latinica  ћирилица
03/11/2019 |  20:42 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

Crnjelovo: Završna faza izgradnje sistema za navodnjavanje

U semberskom selu Crnjelovo, za desetak dana biće završena izgradnja sistema za navodnjavanje 511 hektara poljoprivrednih površina.
Crnjelovo-sistem za navodnjavanje - Foto: RTRS
Crnjelovo-sistem za navodnjavanjeFoto: RTRS

Uskoro će radovi početi i u susjednom selu Batković, gdje je planirano navodnjavanje blzu 500 hektara oranice. To je prva faza projekta navodnjavanja oranica u Semberiji od planiranih 11.00 hektara. Za ovu investiciju, Vlada Srpske obezbijedila je 3,2 miliona, a Grad Bijeljina 600.000 KM.

03zgradnja sistema za navodnjavanje poljoprivrednicima u Crnjelovu omogućiće sigurniju i jeftiniju proizvodnju. Zbog suše, osim povrća i voća, bez navodnjavanja ne može više ni ratarska proizvodnja. Do sada su zalivali iz bunara, što zahtijeva mnogo vremena i fizičkog rada, a veliki su i troškovi za gorivo. Sada će to biti mnogo jednostavnije i jeftinije.

Postavljeno je 26 kilometara cjevovoda, završeni sekundarni vodovi i šahtovi. Pritisak u cjevovodu omogućiće korištenje svih tehnika zalivanja - kap po kap, rasprskavanjem i tifonima. U toku su završni radovi na izgradnji pumpne stanice.

- Iz istog objekta će da se prepumpavati voda i na desnu stranu kanala i tim projektom, koji bi trebalo ubrzo da se realizuje, predviđeno je navodnjavanje skoro 500 hektara - navodi Dragan Sarić iz preduzeća Higra koje je izvođač radova.

Posljednjih godina u Srpskoj intenzivno se radi na izgradnji sistema za navodnjavanje poljoprivrednih površina jer sve analize govore da će suša biti sve veći problem.

- Veće sisteme plaćamo iz projekata, a manje iz redovnih podsticaja. Želimo da u narednih četiri do pet godina da izgradimo sisteme na pet do šest hektara. U posljednji šest godina izgradili smo sisteme na 3.000 hektara. To naravno nije dovoljno i radićemo na tome i dalje - rekao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Osim Crnjelova, u završnoj fazi su radovi u Trebinju i Ljubinju. Ranije su završeni sistemi za navodnjavanje na imanju PD Semberija, Napredak u Pelagićevu i u Bratuncu, a u toku je projektovanje za Draksenić, Skelane i Batković.