latinica  ћирилица
04/11/2019 |  09:13 ⇒ 14:30 | Autor: SRNA

Srpska posvećena budućnosti BiH kao članice EU

Republika Srpska opredijeljena je za napredak BiH na putu evropskih integracija i, upravo onako kako je posvećena Dejtonskom sporazumu, posvećena je budućnosti BiH kao članice EU, naglašava se u 22. Izvještaju Vlade Republike Srpske upućenom Savjetu bezbjednosti UN-a.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

U Izvještaju se navodi da Republika Srpska pozdravlja Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Uniji, koje su predstavnici EU 29. maja uručili vlastima Republike Srpske, i naglašava da će biti nastavljen rad na evropskim integracijama BiH.

- Republika Srpska ostvarila je značajan napredak na pitanjima evropskih integracija i kontinuirano usklađuje svoje zakonske propise za pravnim tekovinama EU. Od 2007. godine do danas, kroz postupak usklađivanja i procjene usklađenosti sa evropskim zakonodavstvom prošao je 3.121 propis Republike Srpske /nacrti i prijedlozi zakona i podzakonskih akata/ - ističe se u ovom dokumentu.

Iz Vlade naglašavaju da Republika Srpska, takođe, predano radi na sprovođenju Reformske agende dogovorene u saradnji sa EU, kao i da je usvojila dalekosežne reforme s ciljem unapređenja privrednog ambijenta i, generalno, promovisanja privrednog razvoja, te preduzela važne korake u borbi protiv korupcije i osnovala posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije u okviru tužilaštva.

U dijelu Izvještaja u kojem se govori o preprekama na putu ka evropskim integracijama naglašava se da, iako Republika Srpska čini sve što je u njenoj moći da promoviše evropske integracije BiH, institucije izvan kontrole Srpske, nažalost, taj napredak ometaju.

- Dalje prisustvo visokog predstavnika koji prisvaja diktatorsku moć i nametnuti zakoni kao njegova zaostavština najveće su prepreke na putu evropskih integracija BiH - konstatuje se u Izvještaju i ističe da Republika Srpska pozdravlja stav Evropske komisije da je visoki predstavnik sa tzv. bonskim ovlašćenjima nespojiv sa suverenitetom i članstvom BiH u EU.

Iz Vlade ističu da je druga velika smetnja napretku BiH na putu ka članstvu u EU blokada formiranja vlasti na nivou BiH od SDA, koja mora prestati da ignoriše poziv EU da se formira Savjet ministara bez političkog uslovljavanja.

Napominjući da BiH može da ispuni kriterijume za članstvo u EU u dejtonskom okviru, u Izvještaju se naglašava da je Srpskoj drago da je u Mišljenju Evropske komisije još jednom potvrđeno da decentralizovana struktura nije nespojiva sa članstvom u EU.

- U saveznim i dekoncentrisanim državama EU, regije nose vitalne nadležnosti, između ostalog i u oblastima koje zahtijevaju transpoziciju direktiva EU. Federalne i dekoncentrisane ustavne strukture ne sprečavaju zemlje da ispune svoje obaveze. Kada entitetima bude omogućeno da međusobno pregovaraju, moći će da postignu važne dogovore, čak i u slučaju paralize na nivou BiH - ističe se u Izvještaju i dodaje da su 10. oktobra Republika Srpska i FBiH usvojile zajednički četvorogodišnji program društveno-ekonomskih reformi s ciljem podsticanja rasta i konkurencije u skladu sa preporukama EU.

Sa daljim kretanjem procesa integracija, navodi se u Izvještaju, Republika Srpska će nastaviti da naglašava mudrost i neophodnost ustavne strukture uspostavljene Dejtonskim sporazumom, kojoj ostaje u potpunosti posvećena.

U 22. Izvještaju Vlade Srpske naglašava se da Ustav BiH odražava stabilnost i demokratsku vlast u BiH kroz federativnu, dvoentitetsku strukturu i različite mehanizme, koji su pažljivo koncipirani tako da zaštite entitete i tri konstitutivna naroda u BiH.

Kada je riječ o oblasti pravosuđa, Republika Srpska se slaže sa stavovima EU da je potrebna značajnija reforma sudova i pravosuđa u BiH i pozdravalja konstataciju u Mišljenju Evropske komisije da BiH mora da riješi pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

- Trajno prisustvo stranih sudija u Ustavnom sudu BiH predstavlja povredu suvereniteta BiH i prava na samoopredjeljenje i nespojivo je sa evropskim integracijama. Republika Srpska slaže se sa Mišljenjem Evropske komisije da zakoni o Sudu BiH i sistemu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, koji je nametnuo visoki predstavnik, moraju biti reformisani u skladu sa evropskim standardima - precizirano je u Izvještaju.

U ovom dokumentu se podsjeća da Republika Srpska od 2011. godine do danas radi na reformi pravosuđa kroz strukturisani dijalog o pravosuđu sa EU koji, nažalost, tek treba da rezultira jednom reformom.

- Republika Srpska se slaže sa EU da odredbu o smrtnoj kazni u Ustavu Srpske, koja nikada nije primijenjena, treba ukinuti. Јedini razlog zbog kojeg ta odredba nije ranije ukinuta jeste opstrukcija bošnjačkih stranaka prilikom usvajanja nužnih ustavnih izmjena - navodi se u tekstu.

U Izvještaju se naglašava da se Republika Srpska slaže sa EU da BiH mora da obezbijedi ravnopravnost i nediskriminaciju za sve građane, uključujući sprovođenje odluke Suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci" i srodnim odlukama.