latinica  ћирилица
04/11/2019 |  10:32 ⇒ 11:10 | Autor: SRNA

Brnabićeva u Šangaju sa predstavnicima Huaveja, Hbisa i Banke Kine

Premijer Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Šangaju sa predstavnicima kineskih kompanija Huavej, Hbis, kao i Banke Kine, čime je započela višednevnu posjetu toj zemlji gdje će učestovati na drugom međunarodnom uvoznom Ekspo sajmu i sresti se sa predsjednikom Si Đinpingom.
Ana Brnabić u Šangaju  (foto: Vlada Republike Srbije) -
Ana Brnabić u Šangaju (foto: Vlada Republike Srbije)

Brnabićeva je rano jutros po srednjoevropskom vremenu razgovarala sa predsjednikom Huaveja za Evropu Li Јianom koji je istakao da ova kompanija posluje u Srbiji više od decenije i da ima veoma pozitivne utiske.

Ona je navela da je zadovoljna zbog saradnje sa kineskom kompanijom, ističući kao važna dva projekta koja Huavej realizuje u Srbiji - sa Telekomom i sa srpskim MUP-om, prenijeli su beogradski mediji.

Na sastanku sa rukovodstvom Banke Kine koja posluje u Srbiji od 2017. godine, predsjedavajućim Liu Liangom i izvršnim direktorom i potpredsjednikom Lin Đindženom, Brnabićeva je izrazila zadovoljstvo što će imati priliku da čuje dalje planove ove banke.

Ona je na sastanku sa predstavnicima kompanije Hbis, vlasnikom smederevske Železare, još jednom zahvalila što je Hbis tom investicijom u Srbiji pomogao da se sačuva 5.000 radnih mjesta u samoj željezari i više od 20.000 radnih mjesta indirektno.

Sastanku sa predstavnicima Hbisa prisustvovali su i ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić i predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Sastanku sa predstavnicima Huaveja prisustvovali su ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, kao i ambasador Kine u Srbiji Čen Bo, ambasador Srbije u Kini Milan Bačević i predsjednik Savjeta za koordinaciju saradnje sa Kinom i Rusijom Tomislav Nikolić.

Brnabićeva će se danas sastati sa predsjednikom Kine Si Đinpingom, a planirano je da tokom održavanja Srpsko-kineskog poslovnog foruma bude potpisan memorandum o razumijevanju između Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i kompanije Huavej tehnolodžis.

Kineski ministar uprave za digitalni prostor DŽuang Žungven je prilikom ranije posjete Srbiji u razgovoru sa srpskim ministrom telekomunikacija Rasimom Ljajićem prenio zainteresovanost vodećih kineskih kompanija iz oblasti telekomunikacija za učešće u razvoju 5G mreže u Srbiji.