latinica  ћирилица
04/11/2019 |  10:55 ⇒ 10:55 | Autor: SRNA

Gotovo 50 odsto žena u BiH se sučilo sa nekim vidom nasilja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas u Sarajevu da se, prema dostupnim podacima, gotovo 50 odsto žena u BiH suočilo sa nekim vidom nasilja u porodici ili u radu.
Ilustracija - Foto: flickr.com
IlustracijaFoto: flickr.com

Obraćajući se novinarima uoči početka Globalne konvencije partnera UN fonda za borbu protiv nasilja nad ženama, Komšić je rekao da društvo u BiH posljednjih sedamdeset godina prošlo dug i traumatičan put kada je riječ o ravnopravnosti polova, ali da očigledno još nije dostignut potreban nivo sa kojim bi se mogli pohvaliti.

- Institucije BiH će ispuniti svoj dio posla i donijećemo zakon, ali je pitanje kako će se on sprovoditi i reflektovati na društvo. Zato mislim da je poruka koju ćemo poslati cijelom društvu u BiH, ali i cijelom svijetu, značajnija od ovoga što možemo govoriti u institucijama - naglasio je Komšić.

Koliko će BiH biti uspješna u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, Komšić smatra da zavisi od snage društva da prepozna trenutak i da prati demokratske tokove, te da se svi zajedno bore da se sprovodi ono o čemu se danas govori.

Generelni podsekretar UN Mumzile Mambo Cuka rekla je da će naredne godine biti obilježeno 25 godina Pekinške deklaracije i 20 godina rezolucije Žene, mir, bezbjednost, koje su veoma važne za ostvarivanje prava žena i djevojčica, te da UN vidi BiH kao važnog partnera na tom putu.

Ona je pozvala civilno društvo, lidere i privatni sektor u BiH na obilježavanje ovih važnih jubileja, kako bi zajedno nastavili put ka napretku i ostvarivanju punog potencijala žena.

Rezidentni koordinator UN u BiH Sezin Sinanoglu istakla je da nijedna zemlja u svijetu nije imuna na nasilje nad ženama, te da rješenje ovog problema leži u svim segmentima društva.

Ona je podsjetila da UN radi na eliminaciji nasilja nad ženama i djevojčicama u BiH od 2011. godine, kroz finansiranje UN fonda za borbu protiv nasilja nad ženama, čija se konvencija danas održava u Sarajevu.

- Godine 2011. sproveden je projekat za borbu protiv nasilja nad ženama koji je veoma brzo proširen i koji je obuhvatio angažman organizacije `UN žena`. Taj projekat sada okuplja različite segmente društva u borbi protiv nasilja nad ovim veoma akutnim problemom - naglasila je Sinanoglu.

Sinanoglu je dodala da se navedeni program sprovodi u saradnji sa nadležnim organima u BiH, uz njihovo vođstvo i snažnu podršku.