latinica  ћирилица
04/11/2019 |  13:01 ⇒ 20:09 | Autor: SRNA

Rajčević: Nedopustivo da srpski ministar glasa za izvještaj o radu Agencije

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević smatra da je nedopustivo da srpski ministar u Savjetu ministara u tehničkom mandatu glasa za usvajanje izvještaja Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH koja je donijela brojne negativne odluke po sistem visokog obrazovanja u Srpskoj.

Rajčević je rekao da se to prvenstveno odnosi na odluku da ne budu reakreditovana dva javna univerziteta u Republici Srpskoj.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin naglasio je da su institucije Republike Srpske učinile sve što se očekivalo od njih da budu reakreditovani javni univerziteti u Srpskoj.

- Јedino što je sporno jeste što direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH iz nerazumljivih razloga ne želi da dva javna univerziteta upiše u javni registar, iako su oba univerziteta dobila preporuku i ispunila sve kriterijume i standarde za akreditaciju visokoškolskih ustanova - rekao je Gajanin.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je ranije da je Savjet ministara u tehničkom mandatu na telefonskoj sjednici usvojio izvještaj Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova u BiH koji se zakonski nije mogao naći na sjednici, a za koji je glasao čak i jedan od srpskih ministara.

Srna saznaje da je za izvještaj glasao ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović /SDS/.