latinica  ћирилица
04/11/2019 |  14:37 ⇒ 14:38 | Autor: RTRS

Vidovićeva i Lindner o unapređenjima u oblasti upravljanja dugom Srpske

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović razgovarala je danas sa Tehničkom misijom Međunarodnog monetarnog fonda predvođenom šefom misije Peterom Lindnerom, o strategiji upravljanja dugom Republike Srpske.
Sastanak u Banjaluci - Foto: RTRS
Sastanak u BanjaluciFoto: RTRS

Ministarka Vidović je tokom razgovora istakla da je cilj upravljanja dugom Republike Srpske postepeno smanjenje ukupnog zaduženja, uz obezbjeđenje finansijskih sredstava prvenstveno za finansiranje odobrenih investicionih projekata.

- Republika Srpska rukovodi svojim dugom, a u narednom periodu ćemo nastojati da u ovoj oblasti unaprijedimo stanje, rukovođeni minimalnim troškovima i rizicima, a imajući u vidu stepen razvijenosti ekonomije i domaćeg tržišta hartija od vrijednosti -  izjavila je ministarka dodavši da je u septembru usvojena Strategija upravljanja dugom Republike Srpske koja se bazira na kombinaciji različitih izvora finansiranja.

Delegacija MMF-a se tokom susreta interesovala za stanje u oblasti finansija, posebno bankarskog sektora, oblasti osiguranja i investicionih fondova, kako bi se sagledale mogućnosti u okvirima primarnog i sekundarnog domaćeg finansijskog tržišta koje bi dale doprinos strategiji upravljanja dugom u srednjeročnom periodu.