latinica  ћирилица
04/11/2019 |  18:00 ⇒ 22:07 | Autor: RTRS

Stanić prvi na rang-listi za direktora SIPA

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH usvojio je konačnu rang-listu kandidata za izbor novog direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Prvorangirani je Perica Stanić, aktuelni direktor SIPE, na drugom mjestu je Darko Ćulum, direktor policije Republike Srpske, na trećem Žarko Laketa, dok je Goran Zubac ostao nerangiran zbog malog broja ukupnih bodova.

Nakon obavljenih pojedinačnih razgovora sa četvoricom kandidata koji su se prijavili na konkurs za direktora SIPE i naknadnih provjera penzionog staža, parlamentarni Nezavisni odbor danas je jednoglasno utvrdio rang- listu.

Zamjenik predsjedavajućeg odbora Enes Obralija je saopštio da je na drugom mjestu Darko Ćulum sa osvojenih 80 bodova, a Žarko Laketa na trećem sa 66,87 bodova, dok se na listu nije plasirao Goran Zubac koji je dobio 31,80 bodova.

On je rekao da je Nezavisni odbor jednoglasno usvojio rang-listu, koja će biti dostavljena ministru bezbjednosti u tehničkom mandatu Draganu Mektiću, a biće dostavljeni i podaci o ostvarivanju uslova za penziju.

Naknadna provjera podataka, zasnovana na anonimnoj prijavi potvrdila je da sva tri plasirana kandidata stiču pravo na penzionisanje u vrijeme trajanja mandata. No, sa stanovišta Nezavisnog odbora, posao je završen.

Ukoliko se pak Savjet ministara, koji je u tehniičkom mandatu ne odluči za Mektićev prijedlog, a Perici Staniću sutra ističe mandat, Obarlija kaže da se ništa spektakularno neće desiti.

- On ostaje direktor u punom kapacitetu, ima još mnogo takvih u BiH - poručuje Obralija.

S obzirom na sporenja nadležnosti Savjeta ministara da u tehničkom mandatu vrši imenovanja i jasan stav lidera HDZ-a Dragana Čovića da hrvatski ministri neće glasati za izbor čelnih ljudi bezbjednosnih agencija dok traje tehnički mandat, gotovo je izvjesno da je cjelokupni postupak bio uzaludan.