latinica  ћирилица
05/11/2019 |  09:46 | Autor: RTRS

"Alumina" - nosilac razvoja Republike Srpske

Kompanija "Alumina" iz Zvornika s pravom se može smatrati nosiocem razvoja, ne samo istočnog dijela Republike Srpske, nego cijele države, na šta upućuju neumoljivi podaci o poslovanju ove kompanije posljednjih nekoliko godina, a sa kojima javnost Republike Srpske nije dovoljno upoznata, piše portal banjaluka.net.
Alumina - Foto: RTRS
AluminaFoto: RTRS

Naime, ovdašnja javnost se većinom bombarduje pričama o kriminalu u Fabrici glinice "Birač", čija je kćerka firma "Alumina", o prevarama, sumnjivim potraživanjima, prodaji firme raznim sumnjivim investitorima, a malobrojni žele da iznesu činjenice i egzaktne pokazatelje koji govore o tome da "Alumina" već godinama unazad bilježi trend pozitivnih poslovnih rezultata, širi proizvodnju, osvaja svjetska tržišta, zapošljava nove radnike, ulaže u visokoobrazovani mladi kadar i neumoljvo puni budžet Republike Srpske, na dobrobit svih građana Srpske, navodi portal.

Samo za poreze i doprinose ova uspješna kompanija godišnje u budžet Republike Srpske uplati više od 10 miliona maraka, ima više od 1.500 zaposlenih, a iza sebe vuče čitavu kompoziciju firmi koje direktno sarađuju sa "Aluminom", a od koje indirektno žive desetine hiljada građana Republike Srpske. Pored toga, ne treba zanemariti ni činjenicu da ova kompanija svojim radnicima redovno isplaćuje plate i regres, a da prosječna neto plata u "Alumini" iznosi 1.038 maraka, što je za oko 130 više od republičkog prosjeka, prema posljednjim podacima.

U posljednjih sedam godina "Alumina" je platila poreza i doprinosa u iznosu od 75,7 miliona KM, dok je za usluge prevoza Željeznicama Republike Srpske i za troškove struje "ElektroBijeljini" plaćeno skoro 79 miliona maraka, što je dovoljan pokazatelj da od poslovanja "Alumine" mnogi imaju koristi, jer sa "Aluminom" sarađuju i javne i privatne i male i velike kompanije.

Važno je naglasiti i da "Alumina" 99 odsto svojih proizvoda izvozi na svjetsko tržište, u oko četrdesetak zemalja svijeta, na pet kontinenata, što govori da je ovo preduzeće i jedan od najvećih promotera, kako naše privrede, tako i same Republike Srpske, koja se širom svijeta prepoznaje i po "Alumini" i po njenim proizvodima. Takođe, prihodi ove kompanije su za svega osam mjeseci ove godine premašili 200 miliona maraka i nastavljaju trend rasta, što dovoljno govori da se ovdje radi o zdravoj kompaniji i velikom potencijalu Republike Srpske.

Zato se ova kompanija sa punim pravom treba smatrati nosiocem razvoja Republike Srpske u budućem periodu, jer je vrijeme da konačno svi "Aluminu" počnu gledati drugim očima, pošto predstavlja jedan od glavnih stubova domaće privrede.

Zbog svih ovih pokazatelja, kompanija "Alumina" sasvim sigurno zaslužuje mnogo bolji tretman u javnosti od onog kojeg ima i u kojem se o ovoj kompaniji konstantno govori u negativnom kontekstu, kroz prizmu kriminala, korupcije, svojatanja, prodaje... Sve to ide u pravcu pokušaja urušavanja ovog privrednog giganta Republike Srpske, koji ima ogroman potencijal i koji kao državna kompanija treba nastaviti utabanim putem uspjeha.

Da će se još snažnije nastaviti putem uspjeha, može se vidjeti i po odlučnosti novoimenovane Uprave "Alumine", koja je riješena da se u ovoj kompaniji jednom za sva vremena raščiste svi eventualni problemi, sačuva dragocjena proizvodnja u fabrici, očuvaju radna mjesta i stvore nova, nastavi širiti mreža poslovnih partnera, ali i paleta "Alumininih" proizvoda, koji su prepoznatljivi i cijenjeni u svijetu. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da iza ove kompanije čvrsto stoje i institucije Republike Srpske, što je više puta potvrđeno iz Vlade Srpske i predstavlja dodatni vjetar u leđa novoj upravi i samoj kompaniji. Važno je naglasiti da je "Alumina" kompanija svih nas, od koje svi možemo imati koristi, i to treba da nam bude vodilja, jer podrškom daljem razvoju "Alumine" direktno podržavamo dalji razvoj Republike Srpske, navedeno je u tekstu portala banjaluka.net.

Izvor: banjaluka.net