latinica  ћирилица
05/11/2019 |  10:10 ⇒ 17:28 | Autor: SRNA

Uz saglasnost Zvizdića, Mehmedagić odobrava tajno praćenje i snimanje

Direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić Osmica već skoro dvije i po godine uz saglasnost predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića odobrava tajno praćenje i snimanje u skladu sa odredbama Zakona o OBA koje je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim još 1. juna 2017. godine, piše Glas Srpske.
Osman Mehmedagić (foto:Vijesti.ba/RAS Srbija) -
Osman Mehmedagić (foto:Vijesti.ba/RAS Srbija)

U tekstu se dodaje da sporne odredbe zakona kažu da "upotrebu mjera tajnog praćenja može odobriti generalni direktor uz saglasnost predsjedavajućeg Savjeta ministara ako bi odgađanje prouzrokovalo nepopravljivu štetu po bezbjednost BiH".

Ustavni sud je ove odredbe proglasio neustavnim i naložio parlamentu BiH da ih u roku od šest mjeseci promijeni, ali to nikada nije urađeno zbog čega je Ustavni sud 31. maja prošle godine "utvrdio da Parlamentarna skupština BiH nije izvršila Odluku Ustavnog suda BiH" i u skladu sa Pravilima suda o tome obavijestio Tužilaštvo BiH.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 78 stav 3, 4. i 5. Zakona o OBA BiH podnijela je člani Kolegijuma Predstavničkog doma parlamenta BiH i zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto.

Ona je u apelaciji istakla da "osporene odredbe propisuju poseban slučaj odstupanja od načela nepovredivosti tajnosti pisama i drugih sredstava komunikacije, pravdan razlozima hitnosti, kada se mjera tajnog praćenja ne nalaže na osnovu odluke suda, već na osnovu odobrenja generalnog direktora Agencije, uz saglasnost predsjedavajućeg Savjeta ministara".

- Miješanje u Ustavom zagarantovana prava pojedinaca od izvršne vlasti mora biti podložno efikasnoj kontroli koju, po pravilu, treba da vrši sudstvo zbog toga što sudska kontrola pruža najbolje garancije nezavisnosti, nepristranosti i pravilnosti postupka. Mjere nadzora nad tajnošću prepiske i drugih sredstava komuniciranja pružaju mogućnost za različite vrste zloupotreba u prikupljanju i obradi podataka o građanima i pravnim osobama. Ove mjere mogu obuhvatiti i vrlo širok krug osoba budući da njima mogu biti obuhvaćene ne samo osobe u odnosu na koje su mjere određene već i svi koji su s njima imali komunikaciju - navodi se u apelaciji.

I tako dok iz Sarajeva dižu histeriju jer Srpska slavi 9. januar, iako je Ustavni sud BiH taj praznik proglasio neustavnim, u tom istom gradu uveliko se ne poštuju presude tog organa pa se zakon nesmetano krši godinama, naglašava se u tekstu.

Dugogodišnji radnik službi bezbjednosti Neđo Vlaški kaže da je OBA BiH odavno iznad zakona i bez nadzora, ističući da bi u bilo kojoj zemlji na svijetu, osim u BiH, bio šok kada bi se utvrdilo da obavještajna služba radila po neustavnom zakonu.

- OBA skoro dvije i po godine radi bez ikakvog nadzora. Nakon što je Ustavni sud uvažio apelaciju Borjane Krišto i proglasio neustavnim nekoliko članova zakona, OBA je nedugo poslije toga ostala i bez parlamentarne kontrole, jer je smijenjen Nikola Špirić sa mjesta predsjedavajućeg Zajedničke parlamentarne komisije za nadzor nad radom OBA. Savjetodavna-obavještajna služba Savjeta ministara nikada nije profunkcionisala u punom kapacitetu, tako da je služba praktično bez kontrole - kaže Vlaški.

Lider Ujedinjene Srpske i predsjednik Srpskog kluba poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić kaže da je kršenje Zakona o OBA jedan od razloga neformiranja vlasti na nivou BiH.

- Iz Sarajeva opstruišu proces formiranja novog Savjeta ministara kako bi i dalje mogli nekažnjeno i neovlašćeno da prisluškuju. Pri tome nisam primijetio da se bilo ko iz međunarodne zajednice zapitao zašto se ne sprovodi presuda Ustavnog suda - kaže Stevandić.