latinica  ћирилица
05/11/2019 |  10:55 ⇒ 10:56 | Autor: SRNA

Tri od četiri kandidata za direktora Sipe ispunjavaju uslove za penziju

Od četvorice kandidata za izbor direktora Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH trojica ispunjavaju uslove za penziju, a četvrti kandidat Goran Zubac ispunjava u decembru naredne godine, rečeno je Srni u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske.
Fond PIO - Foto: RTRS
Fond PIOFoto: RTRS

Fond PIO je 31. oktobra odgovorio na službeni zahtjev Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH za izbor direktora Sipe, koji je dostavljen krajem oktobra, a podaci su dati na bazi podataka registrovanih u matičnoj evidenciji Fonda.

- Od kandidata koji su konkurisali za izbor direktora Sipe Fond PIO je na bazi izvršenih provjera u bazama podataka registrovanih u matičnoj evidenciji potvrdio da, shodno zakonskim propisima, trojica kandidata na dan kada su podaci dati, 31. oktobra, ispunjavaju uslove za penziju - navode u Fondu.

U odgovoru se dodaje da četvrti kandidat, Goran Zubac uslove za penziju ispunjava u decembru iduće godine.

Nezavisni odbor je, na osnovu anonimne prijave, zatražio podatke od Ministarstva unutrašnjih poslova i Fonda PIO Republike Srpske o sticanju uslova za penziju kandidata.

- Dobili smo listu i utvrdili da tri kandidata ispunjavaju uslove za penziju. Prema podacima Fonda PIO, uslove za penziju imaju Perica Stanić, Darko Ćulum, Žarko Laketa. Goran Zubac ne ispunjava uslove za penziju - rekao je juče zamjenik predsjedavajućeg odbora Enes Obralija.

Obralija je rekao da je Nezavisni odbor jednoglasno usvojio rang-listu prema kojoj je najviše bodova za izbor direktora Sipe osvojio Perica Stanić, potom Darko Ćulum i Žarko Laketa, dok se na listu nije plasirao Goran Zubac koji je dobio najmanje bodova.

Rang-lista biće proslijeđena ministru bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Draganu Mektiću, uz podatke o ostvarivanju uslova za penziju.