latinica  ћирилица
05/11/2019 |  11:09 ⇒ 11:25 | Autor: RTRS

Čast otadžbine: Donijeti Zakon o zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma

Mirovni pregovori u Dejtonu, bez izričitih uvjeravanja u etničku podjelu vlasti na glavne tri etničke grupe, ne bi ni počeli, a kamoli da bi bili zaključeni. Dvoentitesku strukturu od tri konstituivna naroda kao pretpostavku koja je već u samom startu predstavljala kompromis za Srbe i Hrvate iz BiH, a za Bošnjake nezadovoljstvo, je definisala pojedinosti koje su filigranski precizno vodele u minimum mogućeg.
Čast otadžbine (Foto: castotadzbine.rs) -
Čast otadžbine (Foto: castotadzbine.rs)

Naravno, bošnjačko nezadovoljstvo je izabralo metod da svoj ratni put pretvori u politički cilj SDA, koji se može sažeti u jednu rečenicu, a to je unitarna država “građana“ islamske vjeroispovjesti. To je podrazumijevalo nepoštivanje dejtonske strukture državne zajednice BiH, pa se krenulo, sa dijelom međunarodne zajednice, u niz nezakonitih i vanustavnih djelovanja. Pod Ustavom BiH smatramo decentralizovani sistem koji je napisan u Aneksu 4. DMS, a ne nikako neke kreauture koji su proizvedene vancivilizacijskim djelovanjem Visokih predstavnika u kome je isticana njegova dominacija, prvenstveno na sudovima, pa i na svemu bitnom za funkcionisanje države.

Započelo se dvostrukim aršinima za ratne zločine gdje su političari SDA zaštićeni od istraga za ratne zločine, čak i kada su dokazi u suprotno neumoljivi do te mjere da je diskriminacija srpskih žrtava ratnog zločina postala nepodnošljiva. Nasuprot toga, Srbi su osuđivani za navodne ratne zločine i kada su bili hiljadama kilometara daleko od mjesta dešavanja. SDA je svojim djelovanjem napravila od BiH bazu za terorizam o kome govori cijeli svijet. Naravno sve ono što se može nabrajati bilo bi predugačko, zato je potrebno apostrofirati ključnu stvar. Nikakvo dijelovanje Bošnjaka ne bi bilo moguće da nema subverzivnog djelovanja ucjenjenih političara srpske nacionalnosti.

Gotovo je nemoguće objasniti kako je Šarović glasao protiv Univerziteta u Republici Srpskoj. Mislimo da je ovaj gest oduzeo svaki legimitet SDS-u i PDP-u, koji su sjedili na sjednici nelegalnog Savjeta ministara, kada je donesena odluka o akreditacijama za visoko obrazovanje. Ova vrsta političkog djelovanja i ovakve pojave ne mogu više prolaziti nekažnjeno. Oni donesu odluku i nikom ništa, sutra se pojavi neko novi i kaže pa to je donesena odluka!?

Pošto se Republika Srpska zalaže za sprovođenje Dejtonskog sporazuma legitimnim političkim i pravnim sredstvima, predlažemo da se donese Zakon o zaštiti DMS, sa posebnim akcentom na kazneni dio koji će se odnosti na političare koji se biraju na teritoriji Republike Srpske. Cilj ovoga zakona mora biti da se uklone strane sudije Ustavnog suda, reformiše Sud, Tužilaštvo BiH i VSTS i da se spriječi svako djelovanje protiv interesa Republike Srpske i urušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Šta mislite da se donese pomenuti Zakon, pa da se retroaktivno primjenjuje kao što je praksa Suda BiH? Naravno, ovo je samo mala digresija na nemogućnost življenja u nefukcionalnoj državi.

Republika Srpska je nešto zašto su žrtvovani životi i nikakva namjera ni SDA za njen nestanak, ni onih koji su izgubili kontakt sa realnošću da to mogu zanemariti, a nažalost učestvuju u tome, neće proći. Nema niko pravo da svojim djelovanjem obesmisli ono što smo stvorili svi zajedno u odbrambeno otadžbinskom ratu, pa ni oni kojima su sarajevske fotelje zalijepljene za zadnjicu. Postavlja se pitanje da li je moguće da vam je bitnija funkcija direktora SIPE, od srpskog interesa? Republika Srpska je samoodrživa i jedina funkcioniše prema politici evropskih integracija i praksi EU, ma koliko to islamskim fundamentalistima bilo neshvatljivo. Vaše ideje kako ćete prekinuti demokratski proces izbora su utopija. Pravo odbijanja puta u NATO nam niko neće oduzeti! Zbog toga je neophodno istaći dosljednost srpskog člana Predsjedništva BiH gospodina Milorada Dodika, na izuzetnoj dosljednosti po ovome pitanju. Napominjemo onima koji su unutar vladajuće koalicije, da je neophodno svaki put i u svakom momentu pokazivati dosljednost u praćenju ideje predsjednika Dodika, pošto imamo osjećaj da pojedinci nisu spremni da se odreknu svog komfora.

Skupština Republike Srpske ima obavezu da pokaže jedinstvo, odlučnost i hrabrost i svojom odlukom prekine put koji vodi u košmar cijelu BiH. Potrebno je pokazati kako nas interesuje prosperitet i bolja budućnost. Republika Srpska je iznad svakog od nas pojedinačno - navodi se u saopštenju Odbora osnivača "Čast otadžbine"