latinica  ћирилица
05/11/2019 |  11:38 | Autor: SRNA

Nikola Јaman ozbiljno tereti Glavaša

Јedan od najvažnijih svjedoka na suđenju Branimiru Glavašu za ubistva osječkih Srba devedesetih godina prišlog vijeka Nikola Јaman danas je priznao da je Glavaš bio "glavni komandant svega" - njegov novi iskaz mogao bi da utiče na tok suđenja i presudu.

Glavašu se sudi za ratni zločin nad srpskim civilima 1991. godine. Riječ je o slučajevima "Selotejp" i "Garaža".

Kako poDsjećaju hrvatski portali, Јaman je prije petnaestak godina svjedočio u korist Glavaša, ali zadnjih mjeseci, u više navrata, priznao je da tada nije govorio istinu.

- Bio sam komandant, moj zamjenik bio je Јosip Fehir, a glavni komandant svega bio je Branimir Glavaš. I to ne samo u zaštitnoj četi, nego je bio komandant i alfa i omega cijeloga grada. On je `drmao` cijelim gradom, između ostalog i policijom, a pokušavao je da to čini i nad Trećom brigadom - navodi Јaman.

- Promijenio sam iskaz da skinem teret sa sebe - nosio sam ga godinama - objasnio je Јaman novinarima i naveo: Mislio sam da našem čovjeku /Glavašu/ ne treba suditi. Ali, sada sam potegao pitanje mog prijatelja Đorđa Petkovića. Nema ga. Ubili su ga i zakopali. Pa neka policija i tužilaštvo ispitaju ko ga je ubio".

On ističe da više "nije sa Glavašem".

- Pričao sam sa Glavašem osam i po sati, imao sam stotinu pitanja. Pitao sam ga o ubistvima. On je rekao da je bio rat. Pitao sam ga kako se toliko obogatio. Rekao je da je bio saborski zastupnik - navodi Јaman.

Istovremeno, Branimir Glavaš tvrdi da Јaman laže. On i Јaman imali su pred sudom žešći verbalni duel, prenosi portal Indeks.