latinica  ћирилица
05/11/2019 |  13:31 ⇒ 13:50 | Autor: SRNA

Đurđević: Mićićev politički obračun uoči izbora

Izvještaj o radu javnog vrtića u Bijeljini skupštinska većina predvođena SDS-om oborila je iz političkih razloga jer stranka Demos nije podržala kandidaturu sadašnjeg gradonačelnika Miće Mićića za naredne izbore, iako im je to traženo, izjavio je danas šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Bijeljina Aleksandar Đurđević.
GO SNSD Bijeljina - Foto: RTRS
GO SNSD BijeljinaFoto: RTRS

Đurđević je podsjetio da je u koalicionoj raspodjeli direktora Dječijeg vrtića "Čika Јova Zmaj" u Bijeljini imenovao Demos, te ovakvo ponašanje gradonačelnika i Gradske uprave nazvao sramotnim.

On je dodao da je medijska kampanja protiv vrtića nastavljena i nakon skupštinske sjednice iznošenjem netačnih podataka.

Na redovnoj konferenciji za novinare u Gradskom odboru SNSD-a Bijeljina Đurđević je istakao i da je nacrt budžeta grada za narednu godinu politički, predizborni i podložan manipulacijama.

- U pitanju je još jedan budžet Bijeljine koji će pojesti administracija koja troši 16,5 miliona KM ili osam odsto više nego prošle godine - naveo je šef opozicionog odborničkog kluba.

Đurđević je nazvao skandaloznom stavku u kabinetu gradonačelnika od 230.000 KM za odnose sa javnošću, uz 70.000 KM za promociju i na poziciji saradnje sa drugim opštinama, te slične stavke i u drugim resornim odjeljenjima Gradske uprave.

Odbornici SNSD-a iznijeli su sumnju u kriterijum za podjelu ovog novca, kao i 43.000 KM na stavci za pomoć građanima, navodeći da se pare iz gradske kase dijele određenim ciljnim grupama u predizbornoj kampanji.

- U neizbornoj godini Bijeljina se zadužuje za još 13 miliona KM koje će većim dijelom biti utrošene u narednoj izbornoj godini - istakao je Đurđević.

On je rekao da SNSD nije zadovoljan načinom i krajnjim rezultatima izgradnje kanalizacije u gradu, iako je ova stranka, kao i Vlada Republike Srpske, podržavala projekat od interesa za građane.

- Gradsko preduzeće "Vodovod i kanalizacija" trebalo je da postane profitabilno sa 15.000 novih priključaka, a oni su najveći gubitaš koji ne izmiruje na vrijeme ni preuzete međunarodne obaveze - naveo je Đurđević jedan od primjera nezadovoljstva.

Odbornik SNSD-a Željko Grebić pohvalio je Akcioni plan zapošljavanja usvojen na sjednici Skupštine grada 31. oktobra kao konačnu potvrdu da i gradska vlast treba da, uz republičku, radi na zapošljavanju.

On je rekao da su do sada gradski čelnici ovaj problem prebacivali republičkim institucijama, te naveo da je za zapošljavanje u Bijeljini sa republičkog nivoa u prošloj godini uloženo 1,7 miliona KM, dok gradska vlast za ove namjene izdvaja manje od 100.000 KM.

Grebić je ocijenio kao poražavajuće to što su nadležni u Skupštini grada Bijeljina od 54 odbornička pitanja odgovorili samo na 21, a od 82 inicijative stigao je odgovor na 30, iako je riječ o pitanjima i inicijativama građana koji su birali i plaćaju gradske odbornike.