latinica  ћирилица
05/11/2019 |  16:20 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Ukupno sedam miliona maraka za obnovu poljoprivredne mehanizacije

Ministarstvo poljoprivrede uručilo je 122 rješenja poljoprivrednicima koji su ostvarili pravo na podsticaj za kapitalne investicije u proizvodnji. Ove godine za to je izdvojeno sedam milion maraka, a najveći broj podsticaja dodijeljen je za nabavku traktora, priključaka i opreme u stočarskoj proizvodnji.

Oko 164 traktora, oko 540 raznih traktorskih priključaka, oprema za stočarstvo, sistemi za navodnjavanje, zaštitu od grada i mraza, nove plastenike - sve je to obuhvaćeno podsticajima koje je resorno ministarstvo ove godine izdvojilo za poljoprivrednike. Među 122 proizvođača, koliko ih je danas dobilo rješenje, jeste i Slobodan Petrović koji je dobio podršku za investiciju u traktor, priključak i hranilicu za svinje, kojih godišnje uzgoji i do 1.800.

- Poljoprivredna proizvodnja je jedna od proizvodnji koja je možda najteža, ne samo u Republici Srpskoj, BiH već i u okruženju, ali u ovom momentu moram da naglasim da su izdvajanja sve veća - kaže Slobodan Petrović, poljoprivredni proizvođač iz Bijeljine.

Ovo je i prvi put da su svi oni koji su aplicirali, podsticaj i dobili. Na oko 100 hektara zemljišta Dragan Јanjić proizvodi mlijeko, uzgaja tovnu junad i bavi se ratarstvom. U 20 godina rada u poljoprivredi ostvario je drugi podsticaj i to za nabavku najsavremenijeg priključka.

- Dolazimo s tim do rentabilnosti proizvodnje, manje potrošnje goriva, bržeg učinka rada, boljih prinosa u poljoprivredi - ističe Dragan Јanjić, poljoprivredni proizvođač iz Prijedora. 

Upravo to i jeste cilj, zbog čega bi ukupan iznos investicija u poljoprivrednu proizvodnju naredne godine trebalo da bude i veći. Nastavi li se dosadašnji tempo resorni ministar ubrzo očekuje i da poljoprivredna mehanizacija u Srpskoj bude poptuno obnovljena.

- Mi sa svojih sedam miliona intervenišemo da uz učešće poljoprivrednih proizvođača da to bude ukupno 17 miliona. Mi njih motivišemo da ulažu novac, jer im 30 odsto sredstava obazbjeđujemo - napominje Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske

Savo Minić, direktor Agencije za agrarna plaćanja, ističe da je zabilježen rast korisnika.

- Ukupno kada su u pitanju traktori i priključci imamo 711 korisnika što je rast. Kada govorimo ukupno o kapitalnim investicijama to je 939 korisnika - poručio je Minić.

S obzirom na sve češće vremenske nepogode koje su uzrok velike štete i gubitaka na poljoprivrednim gazdinstvima, razmatrano je i obavezivanje poljoprivrednika na polise osiguranja. Iako je predsjednik Vlade ranije najavio da bi od naredne godine to trebalo da bude jedan od prvih uslova za dobijanje podsticaja, resorni ministar kaže, od te ideje se odustalo.

- Postoji potreba da se malo bolje uredi to tržište poljoprivrednog osiguranjnja, jer s jedne strane osiguravajuće kuće danas nemaju razumjevanja za poljoprivrednu proizvodnju. Radije osiguravaju vozila i objekte, a i naši proizvođači nemaju povjerenja u osiguravajuće kuće - dodao je Pašalić. 

Zbog toga, ističe Pašalić, Ministarstvo ostaje pri ranijoj odluci da stimuliše one koji se odluče za osiguranje i to refundacijom 50 odsto iznosa polise osiguranja.