latinica  ћирилица
05/11/2019 |  16:39 | Autor: SRNA

Otkrivena biste kraljice Marije Karađorđević u Zemunu

Bista kraljice Marije Karađorđević, koja je bila poznata po dobrotvornom radu, otkrivena je danas ispred zgrade Regionalnog centra za talente iz prirodnih i tehničkih nauka u Zemunu, nekadašnjeg Dječijeg doma čiji je bila pokrovitelj.
Bista kraljice Marije Karađorđević, Zemun - Foto: SRNA
Bista kraljice Marije Karađorđević, ZemunFoto: SRNA

Na tom mjestu stajala je bista koja je nestala nakon Drugog svjetskog rata, a nova, umjetnički rad akademskog vajara Miloša Komada, otkrivena je povodom 100 godina od osnivanja Dječijeg doma - na Dan opštine Zemun.

Bistu je otkrio zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je istakao da kraljica Marija predstavlja jednu od najčasnijih ličnosti srpske istorije, saopšteno je iz Gradske uprave.

- Na današnji dan 1923. godine, ona je kao supruga vladara Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca preuzela brigu o ovom objektu, koji je tada bio Dom za nezbrinutu djecu - rekao je Vesić.

Prema njegovim riječima, kraljica Marija je uradila mnogo dobrotvornih projekata, a neke od zgrada koje je ona finansirala ili im bila pokrovitelj i danas postoje u Beogradu, kao što je stara zgrada RTS-a u Aberdarevoj i Dječija klinika u Tiršovoj ulici.

"- Tokom Drugog svjetskog rata kraljica Marija je iz Engleske poslala stotine paketa pomoći jugoslovenskim zarobljenicima, potpisujući se kao Marija K. Đorđević, kako Nijemci ne bi saznali da je riječ o kraljici - naveo je Vesić.

On je podsjetio da je kraljica Marija bila i prvi reli-vozač u Јugoslaviji i da je njen rekord, koji je postavila u brdskoj trci Avala-Beograd, ostao sve do pedesetih godina prošlog vijeka.

- Ona je bila progresivna vladarka, posvećena svom poslu i, ako neko zaslužuje da ga se sa ponosom sjećamo, onda je to svakako kraljica Marija - rekao je Vesić.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda Olivera Vučković rekla je da je objekat današnjeg Centra za mlade talente u Zemunu nekada bio Dom za siročad kraljice Marije.

- Nismo uspjeli da nađemo originalnu skulpturu i zato smo se odlučili da Komadu povjerimo vajanje novog izraza kraljice Marije. Nadam se da smo time ispravili istorijsku nepravdu koja je postojala od 1945. godine - navela je Vučkovićeva.

Prema podacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Društvo za zaštitu djece je na dan vjenčanja kralja Aleksandra i kraljice Marije 8. juna 1922. godine osnovalo Fond kraljice Marije, od do tada prikupljenih sredstava.

Kraljica Marija je prihvatila pokroviteljstvo nad Domom 5. novembra 1923. godine, kada je objekat nazvan Dom siročadi kraljice Marije.

Predsjednica Društva Vidosava Popović poklonila je bistu kraljice Marije i postavila je 1932. godine ispred Doma. Bista je nakon Drugog svjetskog rata uklonjena i do danas nije pronađena.