latinica  ћирилица
05/11/2019 |  17:33 ⇒ 19:37 | Autor: SRNA

Incko osudio što vlast nije formirana ni nakon godinu od izbora

Visoki predstavnik Valentin Incko danas je, obraćajući se Savjetu bezbjednosti UN u Njujorku, osudio činjenicu da se proces formiranja vlasti odužio na sada već više od godinu dana.
Inckov izvještaj - Foto: RTRS
Inckov izvještajFoto: RTRS

Incko je, predstavljajući redovni polugodišnji izvještaj o stanju sprovođenja mira u BiH, koji pokriva period od 16. aprila do 15. oktobra, ukazao da Savjet ministara iz prošlog mandata i dalje funkcioniše sve do imenovanja novog, te da je ograničen politički sračunatom i nepotrebnom blokadom parlamenta BiH, saopšteno je iz OHR-a.

- To znači da se ne mogu usvajati novi zakoni, uključujući i budžet na nivou BiH, što uveliko onemogućava zemlji da se efikasno nosi sa aktuelnim problemima, poput migrantske krize - rekao je Incko.

Incko je naglasio da je nastavljena i destabilizujuća retorika podjela koja dominira političkom scenom.

- Neki politički lideri iz Republike Srpske i dalje daju izjave kojima izražavaju separatističke tendencije ili, pak, predviđaju raspad BiH, dok neki hrvatski predstavnici traže teritorijalnu reorganizaciju zemlje. Istovremeno, najveća bošnjačka stranka opet je usvojila stranačku platformu koja zagovara republiku BiH, što nije bilo konstruktivno - ukazao je Incko.

On je naglasio i da veličanje osuđenih ratnih zločinaca, koje je i dalje rašireno, uveliko otežava mogućnost postizanja istinskog i trajnog pomirenja među narodima u BiH.

Govoreći o presudi Ustavnog suda BiH o Mostaru i presudi Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci", koja nakon 10 godina još nije sprovedena, Incko je naglasio da vladavina prava i borba protiv korupcije trebaju biti prioriteti za BiH.

- Zbog toga veliki broj ljudi ne može ostvariti svoja osnovna građanska prava, jer ne mogu glasati u Mostaru ili biti kandidati za niz funkcija. To traje već deceniju. Ne iznenađuje da ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da su tri četvrtine građana BiH izuzetno nezadovoljne ili uglavnom nezadovoljne situacijom u oblasti vladavine prava i radom pravosudnih institucija - naveo je Incko u obraćanju.

Incko je naglasio da će vladavina prava i funkcionalnost pravosudnih institucija biti njegovi prioriteti u narednom periodu.

On tvrdi da je posebno sramotna pojava revizionizma ili čak otvoreno negiranje, kako je naveo, "genocida u Srebrenici", koji je pravna činjenica potvrđena presudama kako međunarodnih, tako i domaćih pravosudnih organa, uključujući i Međunarodni krivični sud za bivšu Јugoslaviju - tijelo koje je uspostavio Savjet bezbjednosti UN.

Inckova poruka političarima bila je da prevaziđu međusobne razlike, odbace destabilizujuću retoriku i obezbijede napredak zemlje na evropskom putu.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da nastavi ujedinjeno da radi kako bi očuvala rezultate postignute tokom protekle dvije decenije i, prije svega, ispunila obećanja o boljoj budućnosti za građane BiH.