latinica  ћирилица
05/11/2019 |  18:52 ⇒ 20:58 | Autor: RTRS

Savjet bezbjednosti UN: Incko osudio neformiranje vlasti u BiH

Obraćajući se Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, u Njujorku, visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko osudio je činjenicu da vlast u BiH nije formirana više od godinu dana. Ruski ambasador Vasili Nebenzja pozvao je da se obrati pažnja na izvještaj koji je podnijela Vlada Republike Srpske, a Incka je optužio da lobira za evroatlantske integracije BiH.

Predstavljajući redovni polugodišnji izvještaj o sprovođenju mira u BiH, Incko je ukazao da Savjet ministara iz prošlog mandata i dalje funkcioniše sve do imenovanja novog, te da je ograničen politički sračunatom i nepotrebnom blokadom parlamenta BiH.

- Neki politički lideri iz Republike Srpske i dalje daju izjave kojima izražavaju separatističke tendencije ili, pak, predviđaju raspad BiH, dok neki hrvatski predstavnici traže teritorijalnu reorganizaciju zemlje. Istovremeno, najveća bošnjačka stranka opet je usvojila stranačku platformu koja zagovara republiku BiH, što nije bilo konstruktivno - izjavio je Incko.

Predstavnik Rusije pozvao je na zatvaranje OHR-a, a Incka je optužio da lobira za evropske i evroatlanske integracije BiH, podsjećajući da u BiH ne postoji konsenzus za put u NATO. Takođe, ukazao je da nisu svi zločini počinjeni tokom rata jednako predstavljeni.

- Iskoristio bih priliku da pozovem sve članiove Savjeta bezvjednosti da pročitaju izvještaj Vlade Republike Srpske o situaciji u BiH, koji sadrži važne informacije o drugim zločinima, posebno u i oko Srebrenice - naglasio je Nebenzja.

Predstavnica Sjedinjenih Američkih Država Keli Kraft pružila je podršku Valentinu Incku i istakla da SAD podržavaju dejtonski okvir.

- Sadašnje generacije suočavaju se sa izazovima koji su u BiH i na Balkanu prisutni decenijama. Nacionalnistička retorika, politički lideri koji koriste krhku političku situaciju u zemlji za lične finansijske igre, dok mladi na dnevnoj bazi napuštaju zemlju tražeći ekonomske prilike koje ne mogu da prinađu u sopstvenoj zemlji - poručila je predstavnica SAD-a.

- Kina je primjetila napore Valentina Incka da unaprijedi političke procese u BiH. Nadamo se da on djeluje strogo u okviru svog mandata, da igra aktivnu ulogu u implementaciji Dejtonskog sporazuma - izjavio je predstavnik Kine Žang DŽun.

Obraćajući se Savjetu bezbjednosti, Sven Alkalaj, predstavnik BiH istakao je da se BiH već mjesecima suočava sa prilivom migranata koji su u zemlju ušli ilegalno.