latinica  ћирилица
05/11/2019 |  21:58 ⇒ 22:00 | Autor: SRNA

Galijašević: Sumnja u kredibilitet Zečevića obara presude u mnogim predmetima

Knjiga "Tuzlanska kapija - režirana tragedija", autora Ilije Brankovića, jezikom činjenica govori o tome da je režim Alije Izetbegovića u Tuzli u maju 1995. izvršio teroristički napad i ubio svoje sunarodnike da bi za to okrivio Srbe, kao i na mnogim drugim mjestima u BiH, istakao je večeras stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević.
DŽevad Galijašević (foto: insajder.in) -
DŽevad Galijašević (foto: insajder.in)

On je na promociji knjige u Domu Vojske u Beogradu naglasio da Brankovićeva knjiga argumentovano i naučno dokazuje da general Vojske Republike Srpske Novak Đukić nije odgovoran za taj zločin, kako je navedeno u presudi Suda BiH, niti da je do pogibije ljudi došlo usljed aktiviranja topovske granate.

- Ova knjiga definitivno potvrđuje da nije ispaljena granata sa srpskih položaja na Ozrenu, kako je tvrdio ekspert Tužilaštva BiH Berko Zečević, kao i da ta granata nije mogla izazvati takvo razaranje - rekao je Galijašević, koji je recenzent ove knjige.

Naveo da obimna dokumentacija dokazuje da je ovaj zločin imputiran Vojsci Republike Srpske i generalu Đukiću, te da na taj način mogu pasti i konstrukcije u vezi sa Markalama i Ulicom Vase Miskina u Sarajevu.

Galijašević je zapitao da li je puno ako se traži da se provjere činjenice i čuje istina.

Prema njegovim riječima, iz Sarajeva na temu Tuzlanska kapija dolazi samo ćutanje jer tamo znaju da je slučaj Đukić samo metodološko raskrinkavanje matrice propagandne koja je od Srba pravila monstrume pred cijelim svijetom, dok je u stvarnosti Izetbegović radio šta je htio i ubijao koga je i kada je htio.

Milorad Kostadinović, advokat odbrane generala Novaka Đukića, naglasio je da i danas postoje preživjeli svjedoci Tuzlanske kapije koji u svojim tijelima nose dijelove sredstva koje ih je pogodilo, kao i da se mogu izvršiti ekshumacije stradalih i ispitivanje, ali da to niko neće da uradi, a Sud BiH odbija da se ponovi postupak.

- Sud BiH je, nažalost, jedini koji je nadležan da izvrši ponavljanje postupka u ovoj krivičnoj stvari i Sud BiH pod potpuno nemuštim obrazloženjem odbacuje bilo kakvu misao da se taj postupak ponovi - naveo je Kostadinović.

Uzrok za to je, kako je naglasio Kostadinović, u tome što se ovdje ne radi samo o jednom predmetu i sudbini jednog oficira, njegove porodice i onih koji su pogođeni ovim krivičnim djelom, već je riječ o razotkrivanju modeliteta po kome su se montirali zločini.

- Veštak Tužilaštva na čijem se veštačenju isključivo bazira presuda Suda BiH je Berko Zečević, drugih dokaza nema. Podnijeli smo krivičnu prijavu protiv njegovog veštačenja koja već dvije godine stoji u fioci i po njoj se ne postupa, niti je odbacuju, oni u to ne smijeju da se upuste - rekao je Kostadinović.

On je naglasio da je Zečević osoba na čijem se vještačenju baziraju mnoge presude u Hagu i Suda BiH.

- Dovođenjem njegovog kredibiliteta u pitanje, dovešće se u pitanje sve što je radio, dovešće se u pitanje kompletan rad Haškog tribunala i mnogi predmeti: `Markale jedan`, `Markale dva`, `Ulica Vase Miskina` i mnogi drugi navodni zločini koje su se dešavali - pojasnio je Kostadinović.

General Petar Škrbić je rekao da niko više ne može da pobije naučni nalaz koji je Branković dokazao u dvije svoje knjige o događanjima na Tuzlanskoj kapiji, a to je da granata nije uzrok tragedije.

- Ne predstavlja taj nalaz samo oslobođenje generala Đukića, već i svih onih koji su osuđeni na bazi podmetnute krivice, jer krivica je podmetnuta Đukiću kao načelniku Generalštaba Vojske Republike Srpske - dodao je Škrbić.

Autor Knjige Ilija Branković je rekao da od borbe za istinu o Tuzlanskoj koloni neće odustati dok je živ jer to duguje mladim generacijama Srba, koje sakate lažima, a najbolji su u Evropi, kao i da skine hipoteku sa svih sinova koji su branili slobodu svog naroda.

Sud BiH osudio je 2014. godine Đukića na 20 godina zatvora, proglasivši ga krivim da je, kao komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske Republike Srpske, u maju 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topa kalibra 130 milimetara granatira Tuzlu sa Ozrena, pri čemu je poginula 71, a ranjeno 150 osoba.

Odbrana generala Đukića potom je podnijela Sudu BiH zahtjev za obnovu postupka, jer posjeduje dokaze o tome da do tragedije na Tuzlanskoj kapiji nije moglo doći ispaljivanjem artiljerijske granate od 130 milimetara.

Kako je tada istaknuto, nove činjenice utvrđene su vještačenjima stručnjaka iz bivše Јugoslavije, kao i sa prostora zemalja NATO-a, koji su prisustvovali rekonstrukciji događaja, koristeći repliku Tuzlanske kapije napravljenu na poligonu Nikinci u Srbiji.

Do marta 2016. godine sprovedena su 32 eksperimenta, koje su, osim domaćih stručnjaka, realizovali eksperti iz Češke, Francuske i Izraela, pri čemu nijedan rezultat nije podržao zaključke iz ekspertize vještaka Tužilaštva BiH Berka Zečevića.

Na osnovu svih nalaza i mišljenja domaćih i inostranih eksperata, proizašao je stručni zaključak da Trg Kapija nije pogođen srpskom granatom, kalibra 130 milimetara, već je u Tuzli eksplodiralo više sinhrono aktiviranih eksplozivnih naprava.

Đukić je, početkom 2017. godine, kada mu se i inače loše zdravstveno stanje pogoršalo, primljen na Vojnomedicinsku akademiju, zbog čega je postupak pred Višim sudom u Beogradu više puta odgađan.