latinica  ћирилица
06/11/2019 |  08:43 ⇒ 10:41 | Autor: SRNA

Mehmedagić odobrio talas otpuštanja srpskog kadra?

Direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije Osman Mehmedagić odobrio je da se od 1. januara naredne godine otpusti još jedan "talas" srpskog kadra unutar ove agencije, saznaje portal Infosrpska iz diplomatskih izvora.
Osman Mehmedagić (foto:Vijesti.ba/RAS Srbija) -
Osman Mehmedagić (foto:Vijesti.ba/RAS Srbija)

Prema prijedlogu personalne službe OBA, planira se penzionisanje dodatnih 38 pripadnika ove agencije srpske nacionalnosti koji ispunjavaju uslove za penziju ili su blizu ispunjavanja zakonskih uslova, zbog čega će im biti ponuđeno prijeveremeno penzionisanje.

- Većina navedenih Srba predviđenih za penzionisanje prethodno su bili kadar Državne bezbjednosti Republike Srpske, vojne strukture Vojske Republike Srpske koji su, nakon integracije sektora bezbjednosti u BiH, po automatizmu dobili stalno zaposlenje u OBA - navodi se u tekstu.

Navedenim penzionisanjem, Osman Mehmedagić, inače ratni tjelohranitelj Alije Izetbegovića, dodatno će oslabiti srpski faktor unutar OBA, jer će najveći dio kadra koji je učestvovao u ratu u BiH biti zakonski "odstranjen" iz službe, naglašava se u tekstu.

Prema istom izvoru, predviđeno je da OBA raspiše konkurs za popunu upražnjenih mjesta, a plan Mehmedagića i bošnjačke strukture unutar ove agencije je da na navedena mjesta bude primljen mladi kadar srpske nacionalnosti "po preporuci".

- Iako će prijem biti vršen na osnovu konkursa, osnovni preduslov za odabir lica biće pripadnost porodicama koje nisu raspoložene prema Miloradu Dodiku i aktuelnoj vlasti u Republici Srpskoj. Prema ovom principu, u međuvremenu su već zaposlena četiri nova službenika /u 2. Centru u Banjaluci/ na radna mjesta koja su bila upražnjena prethodnim talasom penzionisanja.

Porodice novoprimljenih službenika OBA imaju kriminalnu prošlost i jake veze sa organizovanim kriminalnim grupama koje funkcionišu na prostoru Republike Srpske u saradnji sa sličnim organizacijama iz Federacije BiH. U procesu njihovog prijema učinjen je jasan i namjeran previd po pitanju poštovanja bezbjednosne provjere, a primljeni su na osnovu saznanja da imaju lični i porodični animozitet prema Miloradu Dodiku i vlastima u Republici Srpskoj - ističe se u tekstu.

Prema pisanju ovog portala, Srbi na rukovodećim mjestima u OBA, kao i u SIPA postavljeni su na zahtjev Saveza za promjene /SDS I PDP/ zbog čega Dodik nema povjerenje u njihov rad.

- S tim u vezi, za očekivati je da će na mjesta penzionisanih pripadnika OBA srpske nacionalnosti doći lica koja su bliska opoziciji u Republici Srpskoj - dodaje se u tekstu.

Izvor portala Infosrpska raspolaže saznanjima da je Osman Mehmedagić svojim najbližim saradnicima izdao posebne zadatke - da se prate sve aktivnosti i kontakti koje na teritoriji BiH realizuje ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, zatim direktor BIA Bratislav Gašić, kao i više visokih funkcionera ove agencije, policije i Ministarstva odbrane, kao i Vojske Srbije.