latinica  ћирилица
06/11/2019 |  08:55 ⇒ 08:57 | Autor: RTRS

Dodik: Samostalna Srpska više nije samo san

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BIH, u intervjuu za list Alo upozorio je na opasnost koja prijeti od naoružavanja paravojnih bošnjačkih formacija, ali i održavanja vojnih vježbi na Vlašiću i u Cazinu.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

- Svako takvo naoružavanje paravojnih formacija od strane SDA je nelegalno, kao i izvođenje vojnih vježbi na Vlašiću i Cazinu. Bakir Izetbegović je u više navrata govorio o povećanju proizvodnje oružja u šest fabrika u Federaciji, a pod frazom "za ne daj bože". To je nešto što ćemo pratiti i pitati šta to znači "za ne daj bože". BiH bi trebalo da teži demilitarizaciji, a oni su pokupili učesnike prethodnog rata i pokušavaju da od njih naprave paravojne formacije "za ne daj bože"... Oni misle da će doći trenutak kada bi uz pomoć džihadista i NATO mogli da unište Srpsku. Mi u Republici Srpskoj imamo sistem kako da se branimo i da to eliminišemo u samom začetku kaže Dodik.

Dok se Bošnjaci tajno naoružavaju, CIA je obavestila Kongres da Milorad Dodik ima apsolutnu Putinovu podršku i da će se u Republici Srpskoj graditi ruska baza.

- Opet pričaju gluposti o bazama. Oni smatraju da je legitimno da posade gdje šta hoće u svijetu. Јa sa Putinom nikada nisam razgovarao o bazi. Njima je bilo važno da optuže Dodika za prijateljstvo sa Putinom. Јa sam ponosan na to prijateljstvo i šta je tu problem!? Žao mi je samo što sa Putinom nisam češće jer od njega imam šta da naučim. Putin je racionalan političar, za razliku od onih sa Zapada, koji su uvijek pokušavali da nametnu svoje interese kao moje interese. To nikad nisam doživio od Putina. Od njega sam dobio samo razumijevanje i nikada nikakve zahtjeve i uslovljavanje. Uvijek me pitao kako nam može pomoći, a ne šta mi moramo uraditi, a gdje god da odem na Zapad slušam priču da nešto moram da uradim. To su velike razlike...

Ali vas zbog toga optužuju da ste ključni ruski čovjek na Balkanu?

- Јa nisam ruski čovjek. Јa sam čovjek srpskog naroda. Јa sam Srbin i kada me neko vidi sigurno bi me po mom stasu proglasio za velikog Srbina. Pošto ne mogu da budem njihov, jer neću da budem ničiji, onda me proglase da sam ruski. Mislim da je za položaj Srba najbolja politika koju ja vodim - politika koja uvažava prijatelje i ne prihvata da joj se nameće nešto što bi bilo kazna za moj narod. Nedavno sam u Beogradu razgovarao sa ruskim premijerom o privrednoj saradnji, a to je na Zapadu dočekano na nož.

Možda vas napadaju i zbog toga što ne prihvatate ucjene da BiH uđe u NATO?

- BiH treba vratiti na Dejtonski ustav, jer ako se ne vrati, BiH će nestati, to svi treba da znaju. Nema više ucjena. Republika Srpska neće u NATO i u tome pratimo Srbiju. Nećemo granicu na Drini među Srbima.

Narednih dana održaće se sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se donijeti istorijski zaključci. Hoće li Republika Srpska krenuti svojim putem?

- Koalicija na vlasti će izaći sa zahtjevom za posebnu sjednicu Skupštine Republike Srpske. Raspravljaćemo o svemu što se dešavalo u prošlosti u vezi sa ponašanjem visokih predstavnika, tom prevarom i podvalom koja se zove Bonska ovlašćenja i bezakonjem koje su nametali svi visoki predstavnici, koje ćemo tužiti, jer su bili veliki prevaranti i kriminalci. Sa Federacijom BiH ćemo razgovarati o svim ovim devijacijama. Tražićemo da razgovaramo sa relevantnim predstavnicima Bošnjaka i Hrvata. Predložićemo da se koriguju neka rješenja i na silu nametnuti zakoni, koji su antidejtonski. Ukoliko oni odbiju te predloge, mi ćemo se vratiti u Skupštinu i odbićemo sva nametnuta rješenja visokih predstavnika... Predsjednik Vučić dobro kaže: “Nećete uraditi ništa što će Srbe poniziti i što neće biti u skladu sa interesima Srbije.“Tako im i ja kažem: “Nećete dobiti ništa što nije interes Republike Srpske.“

Američki izaslanik Palmer najavljuje juriš na Srbiju i Republiku Srpsku.

- Nek juriša kuda hoće, ali krajnje je vrijeme da se oslobodi svojih tegova iz prošlosti i postavi nove osnove za pregovore. To sigurno nije politika pritiska. Јavno im kažem: Kad osjetim bilo kakav pritisak na sastanku, ja ću otići sa sastanka ili ću im reći da izađu iz moje kancelarije.Ne dam, ne dozvoljavam, neće me niko pritiskati. Neće mi oni govoriti šta je za nas dobro. Јa sam sada taj koji govori, makar se to njima ne sviđalo. Mi ne mislimo da je naš interes NATO i ne dam im ni prvi korak, a to je akcioni plan za NATO. Ne može!

Sanjate li još samostalnu Srpsku?

- Nisam nikad prestao da je sanjam. Sada sam sve više na javi uvjeren u to. Republika Srpska je stabilna, ide svojim putem, samo nema brzih rješenja. Vratićemo se na dejtonsku poziciju. Ako nam to ne daju u skladu sa međunarodnim aktima, tražićemo pravo na samoopredeljenje. Republika Srpska ima kapacitete i voljna je da brani svoj narod, svoje vrednosti i svoju državu...

Da li to može dovesti do novih oružanih sukoba, kao što poručuju iz Sarajeva?

- Ovdje neće biti rata. Kakav Bakir Izetbegović i njegova priča, on prijeti iz prazne puške. Nema više intervencionizma, nema formalne mogućnosti za rat.

Izvor: Alo