latinica  ћирилица
06/11/2019 |  09:15 ⇒ 09:15 | Autor: SRNA

Španija: Izbori (ne)će riješiti krizu

U nedjelju, 10. novembra, održavaju se parlamentarni izbori u Španiji, ali rezultati neće donijeti rješenje političke krize, piše evropski portal "Politiko".
Španija (Foto: ilustracija) -
Španija (Foto: ilustracija)

Nakon izbora postoji mogućnost da se premijer Pedro Sančez i njegova Socijalistička partija suoče sa još većim izazovima nego sad.

Predizborne ankete govore da će Socijalistička partija ponovo odnijeti pobjedu, ali sa manje ili istim brojem poslaničkih mjesta u parlamentu, gdje ionako nema većinu.

Sančez se zbog toga suočava sa istim problemom, da uvjeri druge partije da ga podrže na funkciji premijera, što mu ranije nije polazilo za rukom.

- Politička pat pozicija izaziva najveću zabrinutost, i to je glavni politički problem kroz koji Španija prolazi - naglasio je Sančez koji je pozvao birače da podrže "snažnu i stabilnu administraciju".

Španskom političkom scenom dominiraju Socijalisti i konzervativna Narodna partija /PP/, ali su u proteklih nekoliko godina podijeljeni zbog finansijske krize i porasti popularnosti partija krajnje ljevice Podemos i Siudadanos.

Dodatne probleme izaziva i inicijativa Katalonije za nezavisnost pošto je stranka krajnje desnice Voks prvi put ušla u saziv nacionalnog parlamenta na posljednjim izborima održanim u aprilu.

Sančez je zauzeo oštar stav prema pokretu za samoopredjeljenje Katalonije.

U proteklih nekoliko sedmica proteste u Kataloniji pratilo je nasilje izazvano presudom španskog Vrhovnog suda kojom je devet lidere pokreta za samoopredjeljenje osuđeno na do 13 godina zatvora.