latinica  ћирилица
06/11/2019 |  10:01 | Autor: SRNA

Proizvedena 1,42 miliona metara kubnih šumskih sortimenata

U Republici Srpskoj su za devet mjeseci proizvedena 1,42 miliona metara kubnih raznih šumskih sortimenata, ili manje za šest odsto nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Pilana - obrada balvana - Foto: RTRS
Pilana - obrada balvanaFoto: RTRS

Od ukupne mase na sortimente od lišćarskog drveta otpada masa od 766.800 metara kubnih, dok približno 654.000 metara kubnih čine sortimenti od četinarskog drveta.

Najzastupljeniji u proivodnji bili su trupci, kojih je proizvedeno 462.417 metara kubnih od četinarskog i 260.642 metra kubna od lišćarskog drveta.

Među proizvedenim sortimentima nalazi se i 452.800 metara kubnih ogrevnog drveta lišćara, 137.838 prostornog drveta četinara pogodnog za celulozu i hemijsku preradu.

U Srpskoj je u devet mjeseci prodato oko 1,4 miliona metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili manje za 7,6 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Najzastupljeniji u prodaji bili su trupci.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da je po pitanju proivodnje u šumarstvu septembar ove godine bio neznatno bolji nego u prošloj godini, što je imalo i uticaja da podbačaj za devet mjeseci bude manji od polugodišnjeg.

"Sada je pitanje kako će vremenske prilike u narednom periodu do kraja godine omogućiti rad u šumarstvu da bi se zaostajanje za prošlogodišnjim nivoom proizvodnje moglo smanjiti. I dalje su prisutni problemi u vezi sa kooperantima, koji se, uz vremenske uslove, smatraju jednim od glavih problema u ostvarenju nivoa proizvodnje i prodaje u šumarstvu Srpske", naveo je Šinik.