latinica  ћирилица
06/11/2019 |  11:09 ⇒ 17:34 | Autor: RTRS

Ustavni sud Republike Srpske čuvar ustavnosti i zakonitosti (FOTO)

U prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske održana je svečana akademija posvećena 25. godišnjici Ustavnog suda Republike Srpske.

Svečanosti su prisustvovali predjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović.

Akademiji je prisustvovao i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, poslanici u Narodnoj skupštini, ministri, predstavanici pravosudnih institucija, te zvanice iz javnog i društvenog života.

Zvaničnici su podsjetili da je Ustavni sud važna institucija u očuvanju ustavnosti i zakonitosti u Srpskoj.

Foto: RTRS

Predsjednica Srpske je podsjetila da je Ustavni sud Republike Srpske čuvar ustavnosti i zakonitosti i da samo jak, autoritativan i efikasan Sud znači i jaku Srpsku.

- Svi znamo da je bez postojanja Ustavnog suda nezamislivo uspostavljanje, ali i razvoj demokratskog društva utemeljenog na pravu, u kojem su principi ustavnosti i zakonitosti dominantni vrijednosni, ali i funkcionalni postulati - rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je istakla da Srpska počiva na vladavini prava.

Predsjednik NSRS izrazio je nadu da će Ustavni sud uskoro dobiti odgovarajuće uslove za rad.

- Naravno, Ustav BiH ne treba smatrati kao nešto definitivno, zacementirano, nego kao dinamičnu materiju na kojoj treba raditi - poručio je Čubrilović.

Premijer Srpske je rekao da je Ustavni sud Srpske stub Republike i sinonim za poštivanje ustava i zakonitosti, naglasivši da Vlada podržava rad ovog suda.

- Vjerujem da ćemo uskoro imati i novu zgradu Ustavnog suda Srpske. Želim vam mnogo uspjeha u radu, prvenstveno u očuvanju ustavnosti Republike Srpske - rekao je Višković.

Predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske DŽerard Selman istakao je da ovaj sud radom i postojanjem daje Srpskoj suverenitet u okviru BiH.

- Ustavni sud Republike Srpske je četvrti stub vlasti i od osnivanja 1994. godine uspješno odgovara na sve izazove - rekao je Selman u obraćanju na svečanoj akademiji povodom 25 godina od osnivanja Ustavnog suda Republike Srpske.

Selman kaže je Republika Srpska utemeljena na najvišim pravnim i demokratskim principima, te da Ustavni sud Srpske ima pravni kontinuitet ustavnog sudovanja na prostoru bivše Јugoslavije.

 Predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske DŽerard Selman

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović naglasio je da je Ustavni sud značajan stub državnosti Srpske.

- Ustavni sud Republike Srpske uspješno radi 25 godina. Ovaj sud nastavio je tradiciju klasičnih ustavnih sudova - rekao je Kuzmanović, koji je bio predsjednik Ustavnog suda Srpske.

Povezane vijesti:

Dodik: Ustavni sud Srpske doprinosi njenom jačanju