latinica  ћирилица
06/11/2019 |  12:15 ⇒ 17:29 | Autor: RTRS

Povjerenje građana u bolnicu "Srbija" (FOTO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetio je opštinu Istočno Novo Sarajevo.

Dodik je posjetu započeo obilaskom bolnce "Srbija" gdje je razgovarao sa rukovodstvom o zdravstvenom sistemu na području Istočnog Sarajeva.

Dodik je sa v.d. direktora ove ustanove Nebojšom Šešlijom razgovarao o funkcionisanju savremenog medicinskog objekta koji pruža usluge za 120.000 stanovnika Sarajevsko-romanijske regije.

Dodik je izrazio zadovoljstvo radom modernog bolničkog kompleksa u čiju izgradnju je uloženo više od 54 miliona KM i time što se vraća povjerenje naroda u ovu zdravstvenu ustanovu, napominjući da je finansiranje izgradnje novog objekta ove bolnice išlo na teret budžeta Republike Srpske i da nije opteretilo zdravstveni sektor.

- Drago mi je da se obaveze prema kreditu izvršavaju redovno i da je do sada isplaćena trećina obaveza, ali to je stvar budžeta i time nije opterećena ni ova javna ustanova, niti zdravstveni fond - rekao je Dodik.

On je podsjetio da je ranije stanje u bolnici bilo veoma loše, te dodao da mu je drago što je zajedno sa timom ljudi radio na realizaciji ovog projekta.

- To sve nije bilo lako, nije lako ni danas, ali želim da ohrabrim upravu ove javne zdravstvene ustanove da predano radi na uspostavljanju najoptimalnije moguće organizacije. Isto tako, obaveza države je da zaštiti njihove usluge i poslove tako što ćemo morati da promijenimo naš odnos prema specijalizaciji ljekarskog kadra - istakao je Dodik.

On je kritikovao praksu da država plati 400.000 do 500.000 KM specijalizaciju doktora u inostranstvu, koji se vrati na godinu dana, a nakon toga ode iz zemlje.

- Dakle, oni će morati da se vežu ugovorom da će ostati nakon specijalizacije. Ako hoće da mu država plaća specijalizaciju moraće da ostane tu neko vrijeme, a mi ćemo u okviru institucija Vlade i resornog ministarstva tretirati to pitanje veoma ozbiljno - najavio je Dodik.

Šešlija je rekao da je novi objekat ove bolnice u potpunosti opravdao svoju namjenu, navodeći da je u oktobru bolnica "Srbija" ostvarila najbolje poslovne rezultate u posljednjih pet godina.

On je napomenuo da su u bolnici u oktobru hospitalizovana 1.122 pacijenta, a da je dosadašnji mjesečni prosjek hospitalizovanih pacijenata bio oko 850, te izrazio zadovoljstvo što pacijenti vraćaju povjerenje u svoju bolnicu.

- Zadovoljstvo nam je što smo danas ugostili gospodina Dodika, koji je uvijek, i dok je obavljao najznačajnije pozicije u Republici Srpskoj, bio na liniji pomoći našoj bolnici - rekao je Šešlija.

Navodeći da posebna zahvalnost za izgradnju novog objekta bolnice pripada upravo Dodiku, Šešlija je istakao da uslovima u novom objektu nisu zadovoljniji samo pacijenti, nego i zaposleni u bolnici.

Foto: RTRS

Dodik je danas u opštini Istočno Novo Sarajevo obišao i Trg "Srbija" koji je u izgradnji, pozorište i sportsku dvoranu, izrazivši zadovoljstvo ostvarenim efektima realizacije ovih kapitalnih projekata.

- Koordinacija, saradnja i podrška vlasti Republike Srpske ovdje nije nedostajala i drago mi je što mogu da uporedim neko vrijeme od prije desetak godina u kojem su sve ovo bili otvoreni problemi - od bolnice "Srbija", koja je stavljena u funkciju, pa do puta prema Јahorini i mnogo toga drugog na planu komunalne infrastrukture, što je ovdje učinjeno - rekao je on.

On je izrazio uvjerenje da se izgradnja ovih kapitalnih objekata završava kvalitetno i na vrijeme, ističući da je ovdje i snažna inicijativa i zainteresovanost za izgradnju stambenih zgrada i da je ova opština veliko gradilište i mjesto koje ima perspektivu.

Načelnik opštine Ljubiša Ćosić je podsjetio da je, u vrijeme kada su vođeni dogovori za podršku ovim projektima, Dodik bio predsjednik Republike Srpske i dodao da je on najzaslužniji za sve ove projekte koji su u fazi završetka.

- Pozorište u Istočnom Novom Sarajevu nije opštinska, nego gradska i regionalna priča u Republici Srpskoj, a tu su i trg na 11.000 metara kvadratnih i sportska dvorana kapaciteta 2.100 mjesta, podobna za takmičenja u ABA i EHF ligi u rukometu - rekao je Ćosić.

Dodik će danas, zajedno sa v.d. direktora Putevi Republike Srpske Nenadom Nešićem, obići saobraćajnicu u rekonstrukciji na pravcu Istočno Sarajevo-Јahorina.