latinica  ћирилица
06/11/2019 |  14:45 ⇒ 14:49 | Autor: sputniknews.com

"Ledena jaja" nasukana na obali zaprepastila javnost (FOTO)

Slike ovalnih ledenih formacija nastalih rijetkom podudarnošću faktora na ostrvu Hailuoto na sjeveru Finske iznenadile su korisnike mreža i veoma brzo postale viralne.
"Ledena jaja" (Foto: CC BY-SA 4.0/Aleksandr Abrosimov/Jää on kulmunud pallideks - Looduse veidrused) -
"Ledena jaja" (Foto: CC BY-SA 4.0/Aleksandr Abrosimov/Jää on kulmunud pallideks - Looduse veidrused)

Slike ledenih "jaja" različitih veličina snimio je stanovnik Oulua i amaterski fotograf Risto Matila tokom šetnje obližnjom plažom Marjaniemi u Ostrobotniji.

Prema njegovim riječima, ovo je prvi put da se susreo sa ovako neobičnom pojavom iako 25 godina živi blizu mora.

- Moja supruga i ja smo stajali tamo diveći se izvanrednom prirodnom fenomenu. Pošto sam imao kameru sa sobom, odlučio sam da sačuvam ovaj neobični prizor za potomstvo - rekao je Matila nacionalnoj televiziji Ile.

Ništa natprirodno

Јouni Vainio iz finskog Meteorološkog zavoda objasnio je da "ledena jaja", iako su zaista rijetka, imaju naučno objašnjenje.

Da bi se pojavila, potrebna im je rijetko viđena kombinacija vazduha i vodenih uslova blizu smrzavanja.

"Јaja" se formiraju oko sićušnih čestica koje se vrte u hladnom strujanju, poput snježne pahuljice, pri čemu led polako raste oko nje. Pritom je za ovaj proces ključna tačno određena količina vjetra.

- Previše vjetra spriječilo bi formiranje "jaja". S druge strane, ako bi vjetra bilo premalo, voda bi se samo smrznula na plaži u ravnomjernom sloju - objašnjava Vainio.

Takođe je naglasio da je Matila imao sreće da je naišao na "jaja", jer ona u tom obliku traju veoma kratko, ili se rastapaju ili se utapaju u veliki komad leda.

      View this post on Instagram

Snow ball sea. Lumipallomeri. 3.11.2019, Hailuoto, Marjaniemi, Finland. #sea #meri #hailuoto #marjaniemi #ylesaa #mtvsaa #yleluonto #uusiluontokuva #ig_finland #igscandinavia #olympussuomi #finland_photolovers #finland_frames #beautiofsuomi #ig_naturelovers #naturephotography #natureperfection #top_world_nature #suomenluonto #thebestoffinland #forecasuomi #pohjoisenluontokuvaajat #thisisfinland

A post shared by Risto Mattila (@rismatti) on Nov 3, 2019 at 10:08am PST