latinica  ћирилица
06/11/2019 |  15:28 ⇒ 20:29 | Autor: RTRS

Zaštitom jezika i pisma očuvati identitet srpskog naroda

Banjaluci počinje kampanja "Karavan kulture govora". U saradnji sa Društvom članova Matice srpske u Republici Srpskoj, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Srpske, kampanju sprovodi Udruženje za unapređenje i razvoj kulture javnog govora "Izražajnost".

Udruženje za unapređenje i razvoj kulture javnog govora "Izražajnost", nakon sprovođenja kampanje širom Srbije, dolazi i u Banjaluku.

Cilj je da se građanima, a posebno djeci i mladima ukaže na važnost pravilnog izražavanja i poznavanja srpskog jezika.

- Mi smo u Udruženju upravo bavimo time da podstaknemo djecu i mlade da uspostave dobre govorne navike. Naša velika poruka danas, a i inače, jeste da je važno kako se usmeno izražavamo - istakao je Slobodan Roksandić, Udruženje za unapređenje i razvoj kulture javnog govora "Izražajnost".

U kampanji će učestvovati i srpski lingvista i profesor Milorad Telebak i francuski humanitarac Arno Gujon.

- Globalno, ovo je jedna veoma promišljena, zanimljiva i nadam se korisna aktivnost na unapređivanju srpske govorne ali i etničke kulture - kaže profesor Telebak.

- Učeći srpski jezik zaljubio sam se u zemlju, u narod, u kulturu i naravno u sam srpski. Svaku riječ sam naučio sam - istakao je Arno Gujon.

Ministarka Natalija Trivić istakla je da je izuzetno važno da Srbi sačuvaju svoju kulturu i tradiciju i nacionalni identitet, što je moguće postići samo ako sačuvamo srpski jezik i ćirilicu.

- Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo informisanja i kulture Srbije potpisali povelju  okulturnom prostoru koja upravo ima za cilj očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta - dodala je Trivićeva.

Osim Banjaluke, kampanja "Karavan kulture govora" biće organizovana i u Doboju, Brčkom, Trebinju, Prijedoru, Istočnom Sarajevu i Zvorniku.