latinica  ћирилица
06/11/2019 |  15:51 ⇒ 17:01 | Autor: TANЈUG

Lavrov optužio Ameriku za raskol u pravoslavnom svijetu

SAD pokušavaju da prodube raskol u celom pravoslavnom svijetu, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za štampu sa grčkim kolegom Nikosom Dendiasom.
Sergej Lavrov (Foto: Sputnik/Alekseй Filippov) -
Sergej Lavrov (Foto: Sputnik/Alekseй Filippov)

Prema riječima Lavrova, SAD stvaraju uslove za diskusiju oko priznanja takozvane Pravoslavne crkve Ukrajine, čime produbljuju raskol.

On je naglasio da je, prije nego što je poglavar Grčke pravoslavne crkve arhiepiskop Atinski Јeronim poslao "mirovno pismo" poglavaru PCU Epifaniju, u Atinu doputovao generalni sekretar SAD Majk Pompeo.

Po njegovim riječima, Pompeo "nije krio da je, među pitanjima koje je on tamo rješavao bilo i to pitanje".

- Poglavar raskolničke PCU Epifanije je javno izjavio da bi formiranje te strukture bilo nemoguće bez direktne podršku SAD - dodao je ministar.

Pri tome, Lavrov je naglasio da u Moskvi nisu vidjeli zvanično priznanje nove ukrajinske strukture, već samo o tome slušali u pismu arhiepiskopa Јeronima.

Diplomata je naglasio da crkveno pitanje neće postati prepreka za međudržavne odnose Rusije i Grčke.

Ministar je naglasio da "Rusija nema nikakvu želju da veštački pravi probleme i prepreke za razvoj saradnje u svim oblastima".

Podsjetimo, u oktobru je arhiepiskop Atinski i cijele Rusije Јeronim zvanično priznao autokefalnost Pravoslavne crkve Ukrajine. Ruska pravoslavna crkva je prekinula odnose sa poglavarom Grčke crkve.