latinica  ћирилица
06/11/2019 |  15:59 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Ustavni sud - institucija koja se pozicionirala u odbrani Srpske

Ustavni sud obilježava 25 godina rada.

Sa svečane akademije, predsjednica Željka Cvijanović poručila je da - jak, autoritativan i efikasan sud znači i jaka Republika Srpska. Uprkos izazovima, izgradio je i očuvao vrhovni autoritet u pravosudnom sistemu Srpske.

Da je ovo centralno mjesto očuvanja ustavnosti i zakonitosti u Srpskoj, čestitajući, istakao je i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

Ustavni sud Republike Srpske 25 godina je čuvar ustavnosti i zakonitosti institucija Srpske. Svojim odlukama kreirao je pravni život, i nastavlja da štiti osnovna ljudska prava i slobode svih građana. Kao četvrti stub vlasti od osnivanja 1994. godine uspješno odgovara na sve izazove -izjavio je predsjednik suda DŽerard Selman.

- Ustavni sud Republike Srpske je odraz suverenosti Srpske i njene konstitutivnosti kao entiteta u okviru BiH i svakako poseban značaj je što Ustavni sud svojim odlukama štiti ustavnost i zakonitosti - kaže Selman.

Najviši politički vrh Srpske naglasio je da je Ustavni sud pokazao da Srpska počiva na vladavini prava, uprkos devijacijama u pravnom sistemu BiH.

Nametanje odluka visokih predstavnika, međunarodni intervencionizam, različit tretmana u donošenju presuda za ratne zločine, neopravdano zadržavanje stranih sudija i donošenje odluka preglasavanjem, dokaz su selektivne pravde u BiH.

- Očekujem od pravne struke da o tome mnogo više govore nego politika, a da je danas činjenica da o tome više govori politika nego pravna struka. Sve nas na neki način treba da probudi i da ukaže da moramo zajedno ukazivati na one propuste koji su otežavajući, koji nisu doprinjeli da imamo bolji pravni sistem i uređenije pravno društvo u BiH - istakla je Cvijanovićeva.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je Ustavni sud Republike Srpske institucija koja se izgradila i pozicionirala u odbrani Srpske i njenih institucija.

- Poznato je da je u proteklih nekoliko godina bilo pokušaja rušenja institucija Republike Srpske, a iz Vijeća naroda su Ustavnom sudu Republike Srpske dostavljane različite inicijative za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Ovaj sud je sve to riješio na zakonit način - rekao je Višković

Upravo zbog toga, predsjednik Parlamenta Srspke smatra da sve institucije, zajedno treba da rade na razvoju ustavne misli u Srpskoj i BiH.

- Sam Ustav Republike Srpske i BiH ne treba smatrati kao nešto definitivno, zacementirano, nego kao dinamičnu materiju na kojoj treba raditi i očekujemo da i Ustavni sud i sve institucije doprinesu razvoju ustavne misli i u Srpskoj i u BiH - naponemuo je predjsednik NSRS Nedeljko Čubrilčović.

Predsjednik Ustavnog suda posebno je zahvalio Željki Cvijanović, koja je kao predsjednica vlade 2017. pokrenula rješavanje adekvatnog prostora za Ustavni sud. Višković kaže, da će sadašnja Vlada nastaviti realizaciju tog projekta, kako bi u narednom periodu ustavni sud dobio adkvatne uslove za rad.

Povezane vijesti:

Ustavni sud Republike Srpske čuvar ustavnosti i zakonitosti