latinica  ћирилица
06/11/2019 |  16:03 ⇒ 20:25 | Autor: SRNA

Selaković i Radojičić položili kamen temeljac za višenamjenski objekat u Petrićevcu (FOTO)

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković položili su kamen temeljac za buduću zgradu dječijeg vrtića i mjesne zajednice u naselju Petrićevac, u okviru višenamjenskog objekta čiju je izgradnju pomogla Vlada Srbije donacijom od 1,7 miliona KM.

Selaković je poželio mještanima naselja Petrićevac i ljudima koji žive u Banjaluci da vrtić koji će za nekoliko mjeseci ovdje nastati što prije postane tijesan i da u njemu bude što je moguće više djece.

On je istakao da Srbija, zahvaljujući ozbiljnoj i odgovornoj politici predsjednika Aleksandra Vučića, već četvrtu godinu okončava sa suficitom u budžetu, ubrzano se ekonomski razvija, što osjećaju građani na svakom koraku kroz rast plata i povećanje broja zaposlenih, dodavši da je uvjeren da će do kraja godine nezaposlenost biti manja od 10 odsto.

- Na inicijativu predsjednika Srbije i srpskog člana Predsedništva BiH Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, Srbija je počela da pomaže i podržava različite vrste razvojnih projekata gradova i opština u Republici Srpskoj - rekao je Selaković novinarima.

On je naveo da je od 2014. godine iz budžeta Srbije za pomoć projektima opština i gradova u Republici Srpskoj došlo više od 33 miliona evra, odnosno 66 miliona KM, dok su sredstva za srpske sredine u Federaciji BiH premašile dva miliona KM, naročito u posljednjim infesticijama koje su odnose na četiri zapadnokrajiške opštine Drvar, Grahovo, Glamoč i Petrovac.

Selaković je izrazio uvjerenje da će Srbija u budućnosti, ostvarujući sve bolje ekonomske rezultate, biti u prilici da mnogo više, zdušnije i sadržajnije podržava Republiku Srpsku, a da će Banjaluka imati posebno mjesto.

Radojičić je rekao da će izgrađeni objekti služiti za više od 10.000 ljudi, te da će u budućem vrtiću biti mjesta za najmanje 100 mališana, a u objektu mjesne zajednice prostor za Savjet mjesne zajednice, nekoliko nevladinih organizacija i udruženja građana.

On je dodao da je na ovoj lokaciji sredstvima grada već izgrađen objekat ambulante.

- Velika zahvalnost Vladi i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za ovaj projekat koji se realizuje zahvaljujući finansijskoj podršci Srbije od 1,7 miliona KM, u okviru velikog programa za više opština i gradova u Srpskoj i za srpsko stanovništvo u Federaciji BiH - rekao je Radojičić.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić, koji je prisustvovao polaganju kamena temeljca, izjavio je da će budući objekat dječijeg vrtića i mjesne zajednice i te kako biti koristan za sve mještane Petrićevca jer već dugo postoji potreba za zgradom različitog društvenog sadržaja u tom naselju.

- Drago mi je što dolazi do realizacije tog projekta jer je pređen dug put od kada sam zajedno sa mještanima Petrićevca još prije šest godina pokrenuo inicijativu za izmjenu regulacionog plana kako bi se taj objekat napravio - rekao je Talić.

Talić je zahvalio gradonačelniku na podršci, ali i predsjedniku Srbije koji su obezbijedili sredstva da se krene u realizaciju jednog takvog projekta.

Polaganju kamena temeljca za izgradnju budućeg objekta vrtića i mjesne zajednice u naselju Petrićevac prisustvovao je i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka Јelena Kurtinović, te načelnici banjalučke Gradske uprave i mnogobrojni građani.