latinica  ћирилица
06/11/2019 |  16:35 ⇒ 17:18 | Autor: SRNA

Mijanović: Četvrti put oskrnavljen spomenik ubijenim Srbima

Spomenik na Glođanskom brdu kod Zvornika izgrađen u znak sjećanja na stradanje 126 pripadnika Vojske Republike Srpske i civila koje su ubili pripadnici takozvane Armije BiH 6. novembra 1992. godine, oskrnavljen je četvrti put.
Oštećeni spomenik - Foto: SRNA
Oštećeni spomenikFoto: SRNA

Predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida grada Zvornika Dragislav Mijanović osudio je ovaj vandalski čin, poručivši da oni koji ruše ili oštećuju spomenike podignute u znak sjećanja na mrtve ne mogu se nikako nazvati ljudima, bez obzira kojoj naciji ili vjeri pripadaju.

- Došli smo na mjesto stradanja prije izvjesnog vremena u namjeri da vidimo da li se može dograditi dodatni dio postojećem spomenku i primjetili da je oštećen metkom ili nekim drugim čvrstim predmetom, što će utvrditi istraga - rekao je novinarima Mijanović.

On je upitao - kakvi su to "nacionalisti kojima smeta beton sa pločom na kojoj je napisano `U pomen stradalim pripadnicima Vojske Republike Srpske koji su na mučki način ubijeni na Glođanskom brdu 6. novembra 1992. godine`?".

- To je savršen znak niskosti onih koji su oštetili spomenik. To je znak stanovnika ovih mjesnih zajednica koji žive u blizini. To je njihovo lice, to je njihov obraz - rekao je Mijanović, podsjetivši da u naselju Kamenica, u blizini Glođanskog brda, žive Bošnjaci.

On je dodao da ne osuđuje nikoga unaprijed, ali može da sumnja u svakoga jer je spomenik, kada je prvi put postavljen, razbijen u hiljadu komada, odnosno sravnjen sa zemljom, kao da nije ni postojao.

- Iza toga se krije iskonska mržnja - rekao je Mijanović i naglasio da je spomenik, koji je na istom mjestu postavljen drugi i treći put, doživio istu sudbinu kao da su rušitelji u svom rušilačkom nagonu željeli da zatru svaki trag zločina koji je počinjen na ovom mjestu.

Mijanović je rekao da je spomenik ponovo postavljen prije četiri godine i da je bio netaknut sve do nedavno, kada je ponovo oštećen.

On je podsjetio da su poubijani i nestali borci na Glođanskom brdu bili pripadnici Zvorničke i Šekovačke brigade Vojske Republike Srpske.

Na Glođanskom brdu danas je parastosom i polaganjem vijenaca obilježeno 27 godina od stradanja 126 boraca Vojske Republike Srpske i civila, koje su 6. novembra 1992. godine na svirep način ubili pripadnici takozvane Armije BiH.

Parastos je, uz sasluženje sveštenstva, služio Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Obilježavanju stradanja 126 pripadnika Vojske Republike Srpske i civila prisustvovali su porodice ubijenih boraca, izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, savjetnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske general Milan Torbica, predsjednik Republičke organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Veljko Lazić i drugi.