latinica  ћирилица
06/11/2019 |  17:16 | Autor: SRNA

Bošnjački političari žele da vladaju Centralnom bankom (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović osporava popunjavanje Upravnog odbora Centralne banke BiH, čime onemogućava da Srbi i Republika Srpska imaju predstavnike u tom odboru, te istakao da ovakvim potezima bošnjački političari nastoje da ovladaju tom bankom.
Centralna banka BiH - Foto: RTRS
Centralna banka BiHFoto: RTRS

On je rekao da se članovi Predsjedništva BiH na današnjoj sjednici nisu mogli usaglasiti o ovom važnom pitanju, čime se nanosi šteta srpskom narodu i Republici Srpskoj.

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu pojasnio da je prije nekoliko mjeseci Predsjedništvo BiH razriješilo dva člana Upravnog odbora Centralne banke BiH jer je za to nadležno.

- Onda su se neki žalili, pa je Sud BiH odredio privremenu mjeru zabrane sprovođenja te odluke. Prije nekoliko dana Sud je poništio tu privremenu mjeru, što je trebalo da znači da se uspostavlja stanje izbora koji je bio ranije definisan - naveo je Dodik.

Dodik je rekao da DŽaferović osporava da se popuni Upravni odbor Centralne banke što je veoma loša poruka i dodao da se tome, kao srpski član Predsjedništva BiH, suprostavio.

- Ukazao sam mu na član 13 Zakona o Centralnoj banci koji kaže da nedostajući član Upravnog odbora mora odmah da bude popunjen u skladu sa članom osam tog zakona, a taj član kaže da Centralna banka ima Upravni odbor od pet članova - naglasio je Dodik.

On je ocijenio da je riječ o spekulaciji i pokušaju da preostala tri člana Upravnog odbora sada odlučuju o poslovima Centralne banke u kojima nema Srba, što je neprihvatljivo.

- DŽaferović smatra da je potrebno da se čeka odluka Suda na bazi privatne tužbe koju su podnijela lica iz Centralne banke. To znači da treba da prestanu da rade svi organi u BiH na bazi privatnih tužbi - rekao je Dodik i dodao da i on može da podnosi tužbe i tako obustavi rad mnogih institucija.

On smatra da su isprazni zahtjevi DŽaferovića o vladavini prava i da je to samo pokušaj da bošnjački član Predsjedništva BiH iskoristi svoju političku poziciju za dodatnu destibilizaciju na nivou BiH i otvaranje još jednog problema.

Dodik je istakao da je među članovima Predsjedništva jasno da neprikosnoveno pripada konstitituvnom narodu, u ovom slučaju Srbima, pravo da predlaže popunu tih ljudi.

- Po ovome je promijenjena i ta praksa, zato što se želi da se ovlada Centralnom bankom sa stanovišta politika koje dolaze iz Sarajeva - smatra Dodik.

Srpski član Predsjedništva naveo je da je sa ostala dva člana sinoć u Istočnom Sarajevu razgovarao pet časova o mnogim pitanjima.

- Saglasili smo se da pravosudni sistem ne valja, da više odgovara strancima nego domaćoj javnosti, da sistem javne nabavke u BiH generiše korupciju i kriminal, pa je neophodno na tom planu učiniti sve što je moguće, te da se riješi problem migranata na konzistentan način. Danas kada smo došli u poziciju da o tome odlučujemo - ništa od toga nije bilo - rekao je Dodik.

Sud BiH donio je u julu rješenje o privremenoj mjeri zabrane primjene odluke o razrješenju članova Upravnog odbora Centralne banke BiH Trive Marinkovića i Ljubiše Vladušića, koju je u junu donijelo Predsjedništvo BiH.

Povezane vijesti:

Dodik: Јedini remetilački faktor za formiranje vlasti na nivou BiH je SDA (VIDEO)