latinica  ћирилица
07/11/2019 |  10:05 | Autor: SRNA

Hrvatska desnica želi da ukine Dan antifašističke borbe

Saborski Odbor za veterane iz ratova devedesetih godina predlaže da u Hrvatskoj bude ukinut Dan antifašističke borbe i da postane "spomendan",te da to više ne bude neradni dan.
Hrvatski sabor (foto: hrvatska-danas.com) -
Hrvatski sabor (foto: hrvatska-danas.com)

Na novu provokaciju desnice, koja u krugovima veterana ima veliku podršku, kako navode hrvatski mediji, reagovali si mnogi političari.

Riječki gradonačelnik i član SDP-a Vojko Obersnel cinično je prokomentarisao da za praznik "treba proglasiti 10. april /dan osnivanja ustaške države/ tako da Zlatko Hasanbegović /poznati desničar, istoričar i političar/ i `društvo` slobodno nose svoje crne kapice".

Kandidat za predsjednika Hrvatske Zoran Milanović upitao je kome smeta Dan antifašističke borbe, 22. jun, kao državni praznik?

- Urazumite se, ljudi. Za ljubav čijih prljavih strasti opet dijelite građane - navodi on.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk ocijenio je kao neprihvatljiv i kukavički prijedlog amandmana saborskog Odbora za ratne veterane da Dan antifašističke borbe ubuduće bude "spomendan" umjesto državni praznik.

- Mislim da desnica u HDZ-u provocira i uzvraća udarac Andreju Plenkoviću, ali to je njegov problem, a mogao bi postati i problem države - prenosi HRT.

Lider Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac smatra da oni koji to predlažu žele da od Hrvatske naprave "nepolitički narod".

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković predstavio je nedavno novi kalendar obilježavanja državnih praznika i "spomendana", izrazivši uvjerenje da će takav način obilježavanja biti primjereniji i bolji, te omogućiti da se izbjegne svaka nedoumica, konfuzija i nedorečenost.

Plenković je suočen sa žestokom opozicijom u stranci, naročito u desnom stranačkom krilu, navode portali.