latinica  ћирилица
07/11/2019 |  11:00 ⇒ 12:26 | Autor: SRNA

Milunović: Nevesinjska brigada veličanstvenim pobjedama spriječila pogrom Srba

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je danas da su mitrovdanske bitke simbol odbrane Nevesinja i istočne Hercegovine i slamanja ofanziva daleko brojnijeg neprijatelja, kojeg su činile jedinice regularne hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća odbrane i takozvane Armije BiH.
Duško Milunović - Foto: RTRS
Duško MilunovićFoto: RTRS

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci povodom sutrašnjeg obilježavanja mitrovdanskih bitaka 1992. i 1994. godine na nevesinjskom ratištu rekao da su pripadnici Nevesinjske brigade Vojske Republike Srpske veličanstvenim pobjedama spriječili pogrom srpskog naroda, koji im se spremao po receptu ustaške ideologije iz Drugog svjetskog rata.

- Vojska Republike Srpske vodila je velike bitke za odbranu naše teritorije, naroda i ognjišta. Oni su spriječili pokušaj da se Republika Srpska ispresjeca, te da se srpski narod sa ovih teritorija protjera - naveo je Milunović koji je predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Prema njegovim riječima, dvije mitrovdanske ofanzive, iz 1992. i 1994. godine, bile su pokušaj da Srbe protjeraju iz istočne Hercegovine.

- Da su uspjeli u svojoj namjeri karta Republike Srpske ne bi izgledala kako izgleda danas - rekao je Milunović, navodeći da je u prvoj mitrovdanskoj ofanzivi život izgubio 41 borac Vojske Republike Srpske i jedan civil.

Prema njegovim riječima, neprijatelj u prvoj mitrovdanskoj ofanzivi angažovao je ogromne snage koje su napale malu, ali hrabru i odvažnu Nevesinjsku brigadu koja je u to vrijeme brojala oko 3.500 boraca, dok su neprijateljske snage brojale između 35.000 i 40.000 vojnika čime su ostvarile stratešku prednost.

- Raspolagali su ogromnim potencijalom artiljerijskog oružja i napali su iznenada na Mitrovdan kada su mnogi borci Nevesinjske brigade slavili krsnu slavu. Na položajima je bilo oko 1.500 boraca koji su spriječili prodor neprijatelja - naveo je Milunović.

On je podsjetio da su neprijateljske jedinice pretrpjele velike gubitke od nekoliko stotina vojnika.

- U drugoj mitrovdanskoj ofanzivi takozvana Armija BiH ubacila je u naše redove svoje diverzantske jedinice. Neprijateljske jedinice su pretrpjele jedan od najvećih poraza u prošlom ratu pri čemu je poginulo oko 117 njihovih boraca - dodao je Milunović i istakao da su poginula 22 pripadnika Vojske Republike Srpske.

On je istakao da je Nevesinjska brigada ostvarila briljantnu vojničku pobjedu bez ijedne mrlje, dok su muslimanske jedinice pucale i po sanitetskom vozilu, ubile ranjenika i ranile medicinsku sestru i u selu Žuberin mučki ubile četiri civila.

Milunović je ovom prilikom čestitao krsnu slavu Mitrovdan Boračkoj organizaciji Republike Srpske i svim njenim članovima.

Programom obilježavanja mitrovdanskih bitaka 1992. i 1994. godine na nevesinjskom ratištu u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova sutra je u Nevesinju predviđena u 9.00 časova Sveta arhijerejska liturgija u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg, u 11.30 časova parastos i polaganje vijenaca na Centralnom spomeniku poginulim borcima Nevesinja u odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske na Trgu slobode, a u 12.00 časova svečana akademija u Domu kulture "Nebojša Glogovac".