latinica  ћирилица
07/11/2019 |  11:56 ⇒ 11:57 | Autor: SRNA

Vladika Sergije: Čuvati identitet srpskog naroda i vjeru pravoslavnu

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije, u svojstvu vojnog episkopa pri Oružanim snagama BiH, služio je danas liturgiju u Spomen-hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Doboju povodom Mitrovdana koji kao krsnu slavu proslavljaju pravoslavni pripadnici Oružanih snaga BiH u dobojskoj kasarni "Vojvoda Radomir Putnik".
Vladika Sergije - Foto: SRNA
Vladika SergijeFoto: SRNA

Vladika Sergije je u besjedi podsjetio na Božiju zapovijest - ljubite jedni druge - i obavezu da se čuva identitet srpskog naroda i vjera pravoslavna.

- Gospod je rekao da je najsavršenija ljubav ta kada neko život položi za bližnjeg svog. I to je prvi On /Isus Hrist/ pokazao stradavši na krstu za svakog čovjeka koji se rodio i koji će se roditi - rekao je vladika Sergije.

Vladika je pozvao pripadnike Oružanih snaga da, po ugledu na Svetog Velikomučenika Dimitrija, smognu snage i hrabrosti i kažu da je Isus Hristos istiniti Bog.

- Da bi to mogli reći potrebno je da prepoznamo, osjetimo, da shvatimo i da naučimo da je jedini istiniti Bog Isus Hristos, ne poričući druge religije i vjere - poručio je vladika Sergije.

Svetoj liturgiji prisustvovalo je i sveštenstvo Arhijerejskog namjesništva dobojskog.