latinica  ћирилица
07/11/2019 |  13:22 ⇒ 13:23 | Autor: B92

Brih poslije Srbije omražen i u Hrvatskoj

Njemački arbitar Feliks Brih je na Mundijalu navukao gnijev navijača Srbije, a poslije utakmice Dinama i Šahtjora su ga zapamtili i u Hrvatskoj.
Feliks Brih - Foto: Getty Images
Feliks BrihFoto: Getty Images

Portal index.hr navodi da je 44-godišnji arbitar u dvije sporne situacije na stadionu Maksimir odbio da koristi VAR tehnologiju, ali je to učinio u finišu utakmice i dodijelio jedanaesterac ukrajinskom timu.

- Na Briha su ljuti igrači, trener, navijači, uvjereni su da im je greškama ukrao pobjedu vrijednu proljeća u Evropi. Sudijsku karijeru doktora pravnih nauka iz Minhena prate skandali i kontroverze - navodi se u tekstu.

Podsjeća se da je Brih 2013. godine dijelio pravdu u utakmici između Srbije i Hrvatske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

- "Pakao na "Marakani" je pokušao da ugasi kartonima. Podijelio je osam žutih i dva crvena. Mjesec dana kasnije je u utakmici Hofenhajma i Bajera priznao pogodak Stefana Kislinga, iako lopta nije prešla gol liniju, već je sa spoljne strane kroz rupu u mreži završila u gol. Priznao je da je izgubio loptu iz vida, te da ju je potom vidio u mreži, pa je priznao gol - podsjeća se.

Brih je 2017. godine vodio finale Lige šampiona, bez greške, ali je prethodno donosio čudne odluke u završnom meču Lige Evrope između Sevilje i Benfike.

- On je teško oštetio Srbiju na Mundijalu. Nije dosudio penal za Srbiju u utakmici sa Švajcarskom, iako su napadača Aleksandra Mitrovića držala dvojica protivničkih igrača. Brih ni ovoga puta nije koristio VAR. Pogurana Švajcarska je pobijedila sa 2:1 i otišla u nokaut fazu - podsjeća se.