latinica  ћирилица
07/11/2019 |  14:13 | Autor: SRNA

Јović: Uspješno poslovanje i pozitivan revizorski izvještaj

Јavni fond za dječiju zaštitu Republike Srpske nastavio je uspješno poslovanje i redovnu isplatu svih prava i zato dobio potvrdu u vidu pozitivnog revizorskog izvještaja, izjavio je Srni direktor Fonda Nedeljko Јović.
Јavni fond za dječiju zaštitu RS (Foto: ntvarena.com) - Foto: Screenshot
Јavni fond za dječiju zaštitu RS (Foto: ntvarena.com)Foto: Screenshot

- Kada se ovome doda činjenica da smo prethodnu godinu završili sa suficitom većim od šest miliona KM, a da pri tome nismo u zaostatku sa isplatama prava korisnicima, zaista imamo potpuno opravdanje da nastavimo dalje u smjeru kojim Fond trenutno ide - rekao je Јović.

Јović je rekao da je 2019. godina bila je jako dobra za Fond i da su sistemi uspostavljeni u prethodnim godinama ove godine u potpunosti pokazali rezultate.

- Pri tome na prvom mjestu mislimo na sisteme unutrašnje kontrole, te programe informatičke i tehničke podrške koju pružamo prvostepenim organima u njihovom radu, a intenzivan rad i osluškivanje problema koji se pojavljuju na terenu pomogli su nam da usavršimo sisteme do nivoa koji je prije samo nekoliko godina bio nezamisliv - naveo je Јović.

Ističući da se sva prava redovno isplaćuju i da nema dugih čekanja na ostvarivanje prava, Јović je rekao da su ponosni na iskorak koji je napravljen za samo nekoliko godina.

- Smatramo da Vlada Republike Srpske i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske zaista rade dobar posao kada je riječ o mjerama za poboljšanje nataliteta u Republici Srpskoj. Јoš se ne mogu sagledati efekti tih mjera jer one nisu ni planirane kao kratkoročni mehanizam - ocijenio je Јović.

On je istakao da sve ozbiljne mjere pronatalitetne politike trebaju vrijeme, a u Republici Srpskoj je riječ o strateškim mjerama koje dugoročno treba da daju rezultat.

- Ohrabruje nas što je nacrt Zakona o izmjenama i dopunama zakna o dječijoj zaštiti usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske, sada će ići u dalju proceduru, te očekujemo da će Zako,n kako je i planirano, krenuti sa primjenom od nove godine - dodao je Јović.

Prema Јovićevim riječima, ovaj zakon važan je za sistem dječije zaštite u Republici Srpskoj jer, osim novih i proširenja postojećih prava, donosi i sistemske promjene u ovu oblast koje će omogućiti još viši stepen efikasnosti i približiti dječiju zaštitu korisnicima u znatno većoj mjeri nego što je to bilo do sada.

Јović je naveo da prema sadašnjem sistemu dječije zaštite u Republici Srpskoj Fond ne odobrava prava, nego je u tom dijelu posla drugostepeni organ, a vrši isplatu prava za koja su rješenja izdali centri i službe za socijalni rad, kao prvostepeni organi.

- U prethodnom periodu dosta smo radili na sistemima kontrole, te tehničkoj i stručnoj podršci koju pružamo centrima, čime smo doveli sistem na znatno veći nivo u pogledu jednoobraznosti i poboljšali kvalitet rada, a ovako ozbiljnim pristupom uspjeli smo i da u znatnoj mjeri poboljšamo finansijsko poslovanje Fonda i uvedemo red u taj aspekt našeg poslovanja - istakao je Јović.