latinica  ћирилица
07/11/2019 |  14:28 | Autor: SRNA

Gojković: Srbija među 10 najstarijih država u Evropi

Predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković rekla je danas u Beogradu da Srbija u posljednjih šest decenija bilježi trend gubitka stanovništva, a da je samo iz prošle godine izašla sa 37.650 stanovnika manje, te da se nalazi među 10 najstarijih država u Evropi.
Maja Gojković - Foto: RTRS
Maja GojkovićFoto: RTRS

Gojkovićeva je na otvaranju Foruma "Svetost materinstva" u Beogradu rekla da su odluke na polju demografije i pitanje rađanja ne samo pitanje da li će budućnost Srbije biti perspektivna nego da li će je uopšte biti.

Gojkovićeva je naglasila da je važno razmotriti i preduzeti niz mjera kao što su uvođenje fleksibilnog radnog vremena za majke, stimulisanje poslodavaca, otvaranje više predškolskih ustanova i niz drugih.

Ona je navela da je, kada se govori o budućnosti zemlje, važno da se ne zanemari i trend iseljavanja stanovništva.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da pisane poruke podrške koju su učesnicima Foruma poslali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko ukazuje da porodica ostaje i ostaće temeljna ćelija društva u ovim zemljama.

On je naglasio da su odnosi Srbije i Rusije bazirani na istorijskim, kulturnim, ali prije svega na duhovnim vezama koje se odnose na porodicu.

- Mi mislimo u istom pravcu. Naše veze su bazirane na porodici. Sve prisno, posredno i neposredno među nama je vezano za porodicu. Kada sarađujemo ekonomski u pozadini je porodica, kada zajednički obilježavamo memorijale i tekovine antifašizma mi odajemo zahvalnost članovima naših porodica - rekao je Bocan-Harčenko i naveo da očekuje interesantne rasprave i sadržajne zaključke foruma.

Forum, koji organizuje najstariji Humanitarni fond Rusije Sveti Andrej Prvozvani i Karić fondacija, blagoslovio je patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril, a njegov pozdrav skupu prenio je njegov vikar episkop istarski Serafim.

Predviđeno je da Forum, koji okuplja eksperte iz oblasti demografije iz Srbije, Rusije i Bjelorusija traje dva dana, a tokom rada će biti organizovano više okruglih stolova i naučnih rasprava.

Forum se održava u Narodnom pozorištu u Beogradu.