latinica  ћирилица
07/11/2019 |  15:30 ⇒ 15:40 | Autor: RTRS

Otvorena izložba povodom 90 godina od rođenja Primakova

Predstavnici Udruženja "Glas Republike" otvorili su danas u Banjaluci izložbu povodom 90 godina od rođenja Јevgenija Primakova, na kojoj su izloženi dokumenti i slike Arhiva spoljne politike Ruske Federacije.
Otvorena izložba povodom 90 godina od rođenja Primakova - Foto: RTRS
Otvorena izložba povodom 90 godina od rođenja PrimakovaFoto: RTRS

Predsjednik ovog udruženja Mile Aljetić istakao je da je Primakov jedan od ljudi koji su obilježili političku arenu 20. i početka 21. vijeka, te podsjetio da je u najturbulentnijim vremenima, poslije raspada SSSR-a, u Rusiji uspostavio politički red, a u UN štitio srpske interese u vezi sa Kosovom i Metohijom.

- Srpski narod Primakova pamti najviše po tome što je, kada je NATO počeo bombardovanje bivše Јugoslavije, na pola službenog puta ka Americi okrenuo avion i vratio se u Moskvu - rekao je Aljetić novinarima.

On je napomenuo da Udruženje "Glas Republike" okuplja radnike, nekadašnje i sadašnje studente Univerziteta u Banjaluci koji su odrasli i žive u Republici Srpskoj i žele da doprinesu afirmaciji ustavnopravnog položaja Republike Srpske.

- Ova izložba, koja će biti otvorena do kraja novembra, još je jedna naša aktivnost s ciljem uspostavljanja saradnje i promovisanja kulturne, političke, privredne i humanitarne saradnje Republike Srpske i Rusije - rekao je Aljetić.

Zamjenik ambasadora Rusije u BiH Aleksej Kerestedžijanc izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje otvaranju izložbe, koja predstavlja nastavak dobre saradnje Rusije i Republike Srpske.

- Ovo je prilika da promovišemo našu kulturu i istoriju, kao i sve druge aktivnosti u vezi sa razvojem prijateljskih odnosa naša dva bratska naroda - rekao je Kerestedžijanc.

Јevgenije Primakov, srpskoj javnosti najpoznatiji po tome što je okrenuo avion iznad Atlantika, dok je bio na putu za SAD, kada je NATO Alijansa otpočela bombardovanje Savezne republike Јugoslavije, najblistaviji je primjer državništva i odbrane nacionalnih interesa u najtežim vremenima.