latinica  ћирилица
07/11/2019 |  17:14 | Autor: SRNA

Usvojen drugi ciklus Individualnog akcionog plana partnerstva

Danas je okončana procedura usvajanja drugog ciklusa Individualnog akcionog plana partnerstva /IPAP/ između Srbije i NATO-a za period od 2019. do 2021. godine, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.
Srbija/Nato - Foto: ilustracija
Srbija/NatoFoto: ilustracija

-U saopštenju je navedeno da usvajanje novog IPAP-a predstavlja još jednu potvrdu uzlaznog trenda partnerske saradnje Srbije i NATO-a i stvara uslove za nastavak redovnog i strukturisanog dijaloga o svim pitanjima od obostranog interesa.

Iz Ministarstva navode da to usvajanje olakšava koordinaciju saradnje Srbije sa članicama i partnerima NATO-a.

- Kao i prvi ciklus IPAP-a, koji je u proteklom periodu po ocjeni obje strane uspješno sproveden, novi dokument koncipiran je saglasno principima Partnerstva za mir, a to su dobrovoljnost, transparentnost i fleksibilnost - istakli su iz Ministarstva.

U saopštenju je navedeno da je u vezi sa tim Srbija u skladu sa svojim ciljevima i interesima, zajedno sa NATO-om, odredila prioritetne oblasti u kojima može da na najbolji način unapređuje partnersku saradnju.

Iz Ministarstva ističu da, budući da IPAP predstavlja najviši mehanizam saradnje NATO-a sa partnerskim zemljama koje nemaju aspiracije za članstvo u Alijansi, usvojeni dokument za polazište ima jasno definisanu politiku vojne neutralnosti Srbije čija je suština odsustvo želje za pristupanjem NATO-u ili bilo kom drugom vojnom savezu u svijetu.

- To je i spremnost da se ostvari partnerska saradnja, podeli odgovornost u realizaciji zajednički definisanih interesa i suočavanja sa bezbednosnim izazovima koji su u savremenom svetu nedeljivi - navedeno je u saopštenju.

Individualni akcioni plan partnerstva Srbije i NATO-a za period 2019-2021. godinu biće objavljen na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.