latinica  ћирилица
07/11/2019 |  17:20 ⇒ 17:22 | Autor: SRNA

Komemorativna sjednica u čast akademika Ljubomira Zukovića

Komemorativna sjednica povodom smrti akademika Ljubomira Zukovića - dobitnika brojnih priznanja u zemlji i inostranstvu za naučni i društveni angažman, kao i priznanja za posebne zasluge u razvoju istorije srpske literature, održana je danas na Filozofskom fakultetu na Palama.
Pale: Komemoracija povodom smrti Ljubomira Zukovića - Foto: SRNA
Pale: Komemoracija povodom smrti Ljubomira ZukovićaFoto: SRNA

Zukovićev sin Srđan rekao je da mu mnogo znači što je Filozofski fakultet Pale organizovao komemorativnu sjednicu jer je njegov otac tu završio akademsku karijeru, te, u jednu ruku, bio osnivač te visokoškolske ustanove u vrijeme svog ministarskog angažmana.

Profesor Branko Letić rekao je da je dugo sarađivao sa Zukovićem - još od 1965. godine kada je došao na sarajevski Filozofski fakultet, na preporuku beogradskih profesora.

Letić je naveo da je Zuković bio izuzetan stručnjak, što je i dokazao u više knjiga koje su zapažene u naučnoj i slavističkoj javnosti, kao i da su se družili sve do rata kada je svako morao da krene za svojom sudbinom.

- Sreli smo se ponovo na Fakultetu na Palama. U jeku rata 1993. godine Zuković je kao ministar u prvoj Vladi Republike Srpske činio sve da Filozofski fakultet oživi i bude izdvojen od Univerziteta u Sarajevu - rekao je Letić novinarima prije komemorativne sjednice.

On smatra da bi Fakultet trebalo da se oduži Zukoviću tako što bi njegova naučna djela postala predmet izučavanja, a grad Istočno Sarajevo i opština Pale da neku od ulica, trgova ili institucija nazovu po njemu.

Prema njegovim riječima, akademik Zuković je posebna figura u domaćoj kulturi što je potvrđeno i društvenim i naučnim priznanjima koja su mu dodijeljena.

Letić je podsjetio da je Zuković bio izuzetan i kao govornik i u pisanoj riječi i da će ga po tome pamtiti kako studenti i kolege sa kojima je sarađivao.

- Dao je izuzetan doprinos u radu Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i njenih naučnih odbora, a iza sebe ima naučna djela visokog ranga, literarna djela i tri zbirke pripovjedaka, publicističke knjige koje su pratile njegov javni rad. Ostavio je pisani trag i u knjizi "Srpska je rođena", naglasio je Letić i poručio da će se svi suočiti sa činjenicom kolika je praznina ostala nakog smrti Zukovića.

Akademik Ljumobir Zuković preminuo je 19. oktobra u Novom Sadu u 83. godini, a sahranjen 22. oktobra u Pljevljima.

Bio je ministar za obrazovanje, nauku i kulturu u prvoj Vladi Srpske Republike BiH. Zuković je poslije rata postao član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i njen potpredsjednik, kao i član Senata Republike Srpske i Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske".