latinica  ћирилица
07/11/2019 |  17:54 ⇒ 18:04 | Autor: B92

Italija - prva zemlja sa obaveznim časovima o klimatskim promjenama

Učenici u Italiji, od naredne godine biće u obavezi da 33 sata godišnje posvete časovima tokom kojih će se baviti problemima klimatskih promena.
Klimatske promjene - Foto: Screenshot/YouTube
Klimatske promjeneFoto: Screenshot/YouTube

Prema navodima italijanskog ministra obrazovanja Lorenca Floramontija, cilj uvođenja ovih mjera je pozicioniranje Italije na mjesto lidera svjetskog ekološkog pokreta.

- Želim da od našeg obrazovnog sistema napravim prvi sistem koji će u svoje središte staviti čovjeka i njegovo okruženje - izjavio je Floramonti, član Pokreta pet zvjezdica koji je poznat po svojoj borbi za ekološke promjene.

Uprkos početnim odbijanjima ovog prijedloga, ovi časovi će se od 2020. održavati u okviru građanskog vaspitanja, ali dijelom i tokom predavanja iz geografije, fizike i matematike sa ciljem da se učenici i tokom tradicionalnih predmeta susretnu sa ovim problemima, prenose svjetski mediji.

Podsjetimo, Floramonti je često kritikovan od strane desničarskih partija zbog podržavanja studentskih ekoloških protesta i kao jedan od zagovarača uvođenja taksi na avionske karte, plastiku i zašećerena pića koje prema istraživanjima podržava 80% Italijana.