latinica  ћирилица
07/11/2019 |  18:05 ⇒ 22:23 | Autor: RTRS

Besplatno školovanje za redovne studente javnih univerziteta koji u roku završe godinu

Redovni studenti javnih univerziteta, koji godinu završavaju u roku, biće oslobođeni školarine. Vlada Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o visokom obazovanju, kojim je za ove studente predviđeno besplatno školovanje.

Nacrtom Zakona o visokom obrazovanju školarine će biti oslobođeni svi redovni studenti javnih univerziteta koji ispite ne prenose u sljedeću godinu.

- To je u budžetu dodatnih 2.5 miliona maraka i mi ćemo ih obezbjediti. Ovim želimo da podstaknemo što više mladih da upisuju javne univerzitete i podignemo kvalitet školovanja - izjavio je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Vlada je usvojila i izmjene plana parcelacije za izgradnju auto-puta Brčko – Bijeljina – Rača. Izmjene su donesene zbog nesuglasica oko trase puta kroz nekoliko naselja u okolini Vukosavlja i Žabara.

- Nismo željeli da gubimo vrijeme zato što imamo određenih nesuglasica oko trase, vezano za Vukosavlje – Brčko i da ne bi gubili vrijeme, da bi RUGIP mogao ući u eksproprijaciju, mi smo to skratili i donosimo odluku za parcelaciju od Brčkog do Rače - naglasio je Višković.

Komentarišući poslovni gubitak Pošta Srpske veći od dva miliona maraka, Višković je izjavio da Vlada neće tolerisati gubitke. Tvrdi da će većina javnih preduzeća godinu zaključiti u plusu.

- Elektroprivreda, Šume, Željeznice imaju isto tako u ovom momentu pozitivan rezultat. Prema tome, ostaje nam problem pošta i sigurno ćemo preduzeti mjere da to pitanje riješavamo - rekao je Višković.

On je naglasio da je stavljen moratorijum na nova zapošljavanja u javnom sektoru i da je ove godine zaposlen tek manji broj radnika neophodnih za proces proizvodnje. Tokom ovog mjeseca, izjavio je Višković, Elektroprivreda Republike Srpske ponudiće stimulativne otpremnine u pokušaju da smanji broj zaposlenih.

Povezane vijesti:

Skraćen plan parcelacije za auto-put Brčko-Bijeljina-Rača

Višković: Nijednom javnom preduzeću neće biti tolerisan gubitak