latinica  ћирилица
07/11/2019 |  18:39 ⇒ 22:23 | Autor: RTRS

Veće plate od Nove godine

Vlada Srpske utvrdila je set zakona o povećanju plata radnicima u javnom sektoru. Najniže plate biće uvećane za 20 odsto, a najviše za pet odsto kako bi svi radnici dobijali isti novčani iznos na platu. Razgovarano je i o izmjenama i dopunama zakona o radu, kako bi se omogućilo uvećanje plata u realnom sektoru. Predsjednik Vlade Radovan Višković je izjavio da do nove godine izmjene ovog zakona neće biti moguće.

Od Nove godine svi zaposleni u organima javne uprave, MUP-u, institucijama pravosuđa, obrazovanja, u oblasti kulture imaće veće plate. Plate neće biti povećane za one čiji je koeficijent 26,23, kao ni predsjedniku, ministrima, savjetnicima u Vladi Republike Srpske. Najniža plata u Srpskoj biće viša od 450 maraka. Kroz četiri koeficijenta rast plata će se kretati od najniže do 20 odsto, a one najviše biće uvećane za pet odsto. Cilj ovog rješenja bio je da svi radnici na platu dobiju isti iznos uvećanja.

- Ako je povećanje, na primjer, 90 KM, onda taj iznos primaju i oni od 450, a isti iznos primaju i oni s platom od 1500 KM - izjavio je Višković.

- Kada govorimo o najnižoj plati naš zahtjev je da ona iznosi 550 KM od 1.januara, a da se u idućoj godini stvaraju uslovi da ta plata bar do drugog kvartala dođe do 600 KM - poručila je predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić.

Iako Sindikat insistira na hitnim izmjenama Zakona o radu kako bi i radnici u realnom sektoru mogli da ostvare zakonom propisana prava, Višković kaže da Radna grupa nastavlja pregovore, ali da nije realno očekivati final ovog dokumenta do Nove godine.

- Rekli smo da ćemo neke segmente koje je obrađivao Opšti kolektivni ugovor ugraditi u sam zakon i dati više prostora pojedinačnim granskim ugovorima - naglasio je Višković.

U Savezu i Konfederaciji sindikata ne odustaje se od zahtjeva da se izvrši usklađivanje propisa Zakona o platama sa Zakonom o radu kako bi došlo do ujednačavanja prava svih radnika. U Savezu smatraju da je potrebno sačiniti dokument koji će važiti tri godine i garantovati godišnje uvećanje plata, a od Vlade očekuju da djeluje prema poslovnoj zajednici, i da svi oni benifiti koje im obezbjedi, budu usmjereni na povećanje plata u realnom sektoru.

- Ne može stalno iz poslovne zajednice dolaziti poruka kako je njima teško, kako plate treba povećati, kao da to treba da uradi neko drugi a ne oni, a istovremeno da raste dobit. Mi podržavamo rast, ali u toj dobiti ima mnogo radničkih leđa i znoja, a tim radnicima ne rastu plate - naglasila je Mišićeva.
 
- Zakonom o radu definisana su prava na topli obrok i regres i to je jedan od naših suštinskih zahtjeva i od toga nećemo odustati, jer to omogućava da svi radnici u Srpskoj budu u jedinstvenom položaju i da svi ostvaruju jednaka prava - rekao je potpredsjednik Konfederacije sindikata  Božo Marić.

Usaglašeno je, jačanje socijalnog dijaloga i rada Ekonomsko-socijalnog savjeta u Republici Srpskoj. Višković je istakao da Vlada neće pristati na pritiske Evropske unije, da ovakvo pregovaranje bude preneseno na nivo BiH.