latinica  ћирилица
07/11/2019 |  19:45 ⇒ 20:43 | Autor: SRNA

Potpisan sporazum o saradnji u oblasti odbrane između Srbije i Indije

U Beogradu je potpisan Sporazum o saradnji u oblasti odbrane između Srbije i Indije.
Vulin i DŽaišankar - Foto: SRNA
Vulin i DŽaišankarFoto: SRNA

Sporazum su potpisali srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin i indijski ambasador u Srbiji Subrat Batačardži. Prethodno se Vulin u Beogradu sastao sa ministrom spoljnih poslova Indije Subramanjamom DŽaišankarom.

Vulin i DŽaišankar istakli su zajedničko očekivanje da će sporazum doprinijeti razvoju i jačanju sveukupne saradnje dvije države, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Ministar Vulin je na sastanku zahvalio za principijelnu podršku koju Indija pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i naporima da se mirnim putem i dijalogom riješe otvorena pitanja na Kosovu i Metohiji.

On je naglasio da je za Srbiju neprihvatljivo formiranje takozvane vojske Kosova, kao i smanjenje brojnog stanja pripadnika KFOR-a, koji u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN predstavlja jedini garant bezbednosti na prostoru južne srpske pokrajine.

Vulin je istakao da je Srbija u potpunosti posvećena vojnoj neutralnosti i opredijeljena za saradnju sa partnerima i na Istoku i na Zapadu.

Shodno tome, on je poručio da će Ministarstvo odbrane Srbije nastaviti da vodi balansiranu politiku i razvija odnose u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama u skladu sa nacionalnim i spoljnopolitičkim prioritetima.

Ministar spoljnih poslova Indije DŽaišankar zahvalio je za srdačan prijem, rekavši da mu je drago što se tradicionalno dobri i prijateljski odnosi Srbije i Indije zasnivaju na razumijevanju i obostranom uvažavanju.