latinica  ћирилица
08/11/2019 |  09:58 | Autor: SRNA

Predložena godina zatvora zbog krijumčarenja ljudi

Tužilaštvo BiH predložilo je jednogodišnju kaznu zatvora za Dalibora Milinkovića koji je sporazumno priznao krivicu za krivično djelo krijumčarenje ljudi.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Milinković, koji se nalazi u pritvoru, priznao je da je učestvovao u nezakonitom transportu ilegalnih migranata radi sticanja nezakonite imovinske koristi, te da je u svom vozilu, u blizini granice sa Crnom Gorom, preuzeo osam državljana Sirije, među kojima i trogodišnje dijete, kao i jednu maloljetnu osobu, te ih povezao prema sjeveru BiH.

Njega su na lokalitetu Tjentišta otkrili pripadnici Granične policije BiH i spriječili krijumčarenje.

Od optuženog će biti oduzeta sredstva korištena za izvršenje krivičnog djela, uključujući mobilne telefone i SIM kartice, kao i vozilo marke "folksfagen pasat", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Milinković je u potpunosti priznao krivicu za učestvovanje u krivičnom djelu i predložena kazna u skladu je sa ulogom i odgovornošću optuženog u izvršenju krivičnog djela.

Potpisivanjem sporazumnog priznanja, Milinković se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.