latinica  ћирилица
08/11/2019 |  13:57 ⇒ 16:43 | Autor: SRNA

Dodik: Nikada nisu potvrđene izmjene Zakona o zastavi (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da nije prihvatljivo da se zastava BiH nameće kao zajednički simbol BiH, jer u Ustavu BiH piše da o simbolima odlučuje Parlamentarna skupština, a potvrđuje ih Predsjedništvo koje nikada nije potvrdilo izmjene i dopune Zakona o zastavi BiH.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

Dodik je rekao da u tom pogledu ovaj zakon ne važi.

- Kada se uporede raniji snimci, odnosno kada je u Predsjedništvu BiH bio Mladen Ivanić vidljivo je da su u sali za sastanke bile dvije zastave BiH. To je upućivalo da se radi o BiH i o Federaciji BiH, a nigdje nije bilo zastave Republike Srpske. Moje nastojanje jeste bilo obezbjeđivanje ravnopravnog tretmana - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da je sada u sali za sastanke u Predsjedništvu BiH samo jedna zastava BiH, što je pomak, i da ispred njegovog kabineta stoji zastava Republike Srpske.

- Treći korak jeste podnošenje Ustavnom sudu BiH zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, iako sam pokušao da se dogovorimo. Za svaki ozbiljan sud je jasno da nije ispoštovana ustavna odredba, jer Predsjedništvo nikada nije potvrdilo izmjene i dopune Zakona o zastavi BiH - dodao je Dodik.

Zato, naglasio je on, zastava ne postoji i treba da bude sklonjena.

Dodik je juče Ustavnom sudu BiH podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH.