latinica  ћирилица
08/11/2019 |  16:18 ⇒ 16:51 | Autor: RTRS

Šećerana u Bijeljini ponovo nije prodana

Skupština povjerilaca bijeljinske Šećerane u stečaju odbila je ponudu preduzeća "Pavgord" iz Foče. Članovi Skupštine donijeli su odluku da se raspiše novi javni poziv za prodaju fabrike sa početnom cijenom od 9,5 miliona maraka. O pismu namjere ranijeg ponuđača, Dragana Đuragina, Skupština se nije izjašnjavala jer nije uplatio avans.
Šećerana - Bijeljina - Foto: RTRS
Šećerana - BijeljinaFoto: RTRS

Јoš jedan pokušaj prodaje bijeljinske Šećerane je propao. Ponudu od pet miliona maraka fočanskog Pavgorda Skupština povjerilaca je odbila.

- Oni su jedini uplatili depozit od 100.000 maraka. Ponuda je izuzetno kvalitetna, Skupština ovjerilaca procijenila je da je to u ovom momentu neprihvatljivo i ja ću taj depozit vratiti. Nije se ni raspravraljalo o pismu namjere dr Gurua, jer nije ispoštovo svoje pismo namjere u dijelu da će uplatiti 700.000 maraka depozita - istakao je Nebojša Matić, stečajni upravnik AD Fabrika šećera Velika Obarska u stečaju.  

Stečaj koji traje četiri godine, vraćen je na početak.

- Mi smo donijeli odluku da idemo u sledeći krug prodaje po cijeni od 9,5 miliona maraka i to će biti objavljeno, mislim, već u ponedjeljak - ističe Vojislav Nikolić, predsjednik Odbora povjerilaca AD Fabrika šećera Velika Obarska u stečaju. 

Fabrika šećera je kupljena u stečaju 2010. godine kada je u imovinu fabrike uknjiženo i radničko odmaralište sa 26 apartmana u Bijeloj kod Herceg Novog. Na današnjoj skupštini, zastupnik većinskog dijela povjerilaca, doveo je u pitanje odluku Vlade Srpske da se ovi apartmani smatraju imovinom Republike Srpske.

- Moje mišljennj je da Vlada preispita tu odluku, jer postoji sudska odluka koja upravo govori suprotno - tvrdi Faik Muhić, pravni zastupnik većinskog dijela povjerilaca.  

Bijeljinska Šećerana je procijenjena na oko 22 miliona, a potraživanja povjerilaca iznose 16,5 miliona maraka.