latinica  ћирилица
08/11/2019 |  16:23 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Zastarjela tehnologija i nedostatak radne snage - ključni problemi

U Milićima je održan Poslovni forum privrednika regije Birač. Istaknuto je da su zastarjela tehnologija i nedostatak kvalifikovane radne snage dva ključna problema sa kojima se trenutno susreću poslodavci. Predstavnicima Vlade Srpske predočene su i konkretne mjere i prijedlozi za program ekonomskih reformi Republike Srpske 2020 - 2022. godina.

Podrška privredi kroz smanjenje fiskalnih i parafiskalnih opterećenja, modernizacija obrazovnog sistema, efikasnije korišćenje prirodnih i ljudskih potencijala kroz smanjenje javne potrošnje i suzbijanje neformalne ekonomije, četiri su ključne mjere za program ekonomskih reformi, koje su predstavnicima vlasti uputili predstavnici Unije udruženja poslodavaca Srpske.

- U formi smo razgovora o nekim fiskalnim mjerama koje bi na neki način pomogle rasterećenje privrede i na neki način povećali mogućnost poslodavaca za isplatu većih plata radnicima u Republici Srpskoj - rekao je član Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić.

Zahvaljujući mjerama koje smo u proteklom periodu proveli, plate su povećane, naglasio je predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković.

- Smatram da smo na neki način zajedno kreirali ove mjere i evo došli i do povećanog punjenja budžeta, do povećanih plata i jednostavno da kažem slušajući ono što je bio zahtjev poslovne zajednice da je to dobro došlo i poslovnoj zajednici u Republici Srpskoj i Vladi - naglasio je Višković.

Današnji susret privrednika i predstavnika vlasti dobar je primjer kako riješiti postojeća ekonomska i privredna pitanja, a ujedno potvrda dobre saradnje sa Vladom Srpske, ističe predsjednik kompanije Boksit Rajko Dukić.

- Ovaj sastanak ovdje je bio izrazito po meni dobar i uspješan. Velika posjeta je bila, znači veliki je interes privrednika bio. Drugo, razgovaralo se o konkretnim pitanjima, o konkretnim temama - dodao je Dukić.

Regija Birač raspolaže sa brojnim prirodnim bogastvima, ukoliko se predložene mjere sprovedu na pravi način građani bi trebalo da imaju koristi, poručeno je u Milićima.