latinica  ћирилица
08/11/2019 |  17:00 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Otvoren novi pogon u "Tehničkom remontu Bratunac" (FOTO)

U Tehničkom remontu Bratunac danas je otvorena nova linija proizvodnje artiljerijskih i minobacačkih upaljača gdje je u radni odnos primljeno 26 novih radnika. Investiciju vrijednu više od miliona maraka otvorio je premijer Srpske Radovan Višković.

Hiljadu kvadrata radnog prostora za montažu upaljača, dva magacina, nove mašine...Novi pogon zapošljavaće 25 žena koje su prošle tromjesečnu obuku.

- Završila sam gimnaziju, radila sam po trgovinama i stovarištima, sada je ovo idealna prilika za nas - priča Slavojka Šinković, nova radnica "TRB" -a.

Mnogi su prošli prekvalifikaciju za rad u namjenskoj industriji. Među njima i Kristijan Mitrović koji je završio srednju medicinsku školu.

- Ovo je jedinstvena prilika da se zaposlim u svojoj zemlji. Planirao sam kada sam završio školu da idem u Njemačku, ali nakon otvaranja ovog projekta odlučio sam da ipak ostanem ovdje - napominje Kristijan Mitrović.

Višković u Bratuncu (Foto: ATV)

Poslovi su već dogovoreni, a ugovori potpisani, partneri su Egipat i druge zemlje.

- Ovo je jedna u nizu investicija. Odlučili smo se da zaposlimo žene, mislim da su preciznije i pažljivije - istakao je vlasnik Slavenko Ristić.

Tehnički remont Bratunac ponos je Republike Srpske i primjer uspješnog poslovanja i izvoza na strana tržišta.

- Za Republiku Srpsku veoma je važno što će proizvodi iz novog pogona TRB-a u stoprocentnom iznosu ići u izvoz, što je odlična prezentacija Republike Srpske u cijelom svijetu - naglasio je premijer Srpske.

Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske ističe da je cilj što jača namjenska industrija.

- Mi kao resorno ministarstvo nastojimo da namjensku industriju postavimo na čvrste noge - poručio je Petričević.

Premijer Višković razgovarao je danas i sa načelnikom opštine Bratunac. Dogovorena je realizacija nekoliko projekata kao što su izgradnja zgrade opštine.

- Tema razgovora bila je izgradnja i graničnog prelaza što nije nadležnost ni Vlade Republike Srpske ni opštine koje su svoje obaveze izvršile, kao i Srbija koja je izgradila most vlastitim sredstvima. Republika Srpska izgradila je prilazne puteve i isplatila zemljište, opština je završila svoj dio posla, ali nivo BiH nije uradio svoj dio posla i izgradnja graničnog terminala zbog toga čeka - istakao je Nedeljko Mlađenović, načelnik opštine Bratunac.

Višković u Bratuncu

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković je naglasio da je izuzetno značajno za cijelu regiju Birač, a posebno za Bratunac da što prije profukcioniše novoizgrađeni most "Bratoljub".

- Za ovu namjenu obezbijeđeno je pola miliona evra ili oko milion KM od Srbije, opština je prodala dio lokacije na kojoj je bila stara opštinska zgrada i od toga će obezbijediti 500.000 KM, a nedostajućih još pola miliona maraka obezbijediće Vlada - pojasnio je Višković.

Povodom Mitrovdana krsne slave kompanije Remont premijer Višković položio je danas cvijeće na spomen obilježje stradalim radnicima Remonta i Kaolina tokom odbrambeno–otadžbinskog rata.