latinica  ћирилица
08/11/2019 |  17:55 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Nevesinje: Sjećanje na slavne mitrovdanske bitke (FOTO)

U Nevesinju je održana centralna svečanost povodom Mitrovdana, krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske. Obilježeni su i Dan opštine Nevesinje i sjećanje na dvije mitrovdanske bitke, ključne za odbranu Nevesinja, srpske Hercegovine i Republike Srpske. Zvaničnici Republike Srpske uputili su čestitke BORS-u povodom Mitrovdana, ističući zasluge boraca u stvaranju Srpske.

Mitrovdanske bitke simbol su junaštva, herojstva, spremnosti na žrtvu da bi se odbranila sloboda, istaknuto je tokom obilježavanja Mitrovdana u Nevesinju. Iako je, 1992.i 1994.godine, i sam grad Nevesinje bio u opasnosti, civilno stanovništvo se nije iselilo, nego je aktivno učestvovalo u odbrani slobode.

- Sigurno da karta Republike Srpske ne bi izgledala ovako, da hrabri borci Nevesinjske brigade nisu uradili herojsko djelo u odbrani Nevesinja i Republike Srpske - kaže Ranko Prodanović, bivši oficir Nevesinjske brigade VRS.

Milenko Lalović,bivši oficir Nevesinjske brigade Vojske Republike Srpske poziva na oprez i u miru.

- Ono što sada treba imati na umu i glavna pouka svima, i borcima i narodu, jeste da da se ta borba nije završila za Mitrovdan, nego je treba voditi sada na drugi način, mnogo pametniji i mudriji - poručuje Lalović.

Nevesinje - Mitrovdan (Foto: SRNA)

Nažalost, za dva Mitrovdana, 64 borca su stradala, a oko hiljadu ih je ranjeno.

- Svaki Nevesinjac i Hercegovac na Mitrovdan ima pomiješana osjećanja, naravno, i radosna i tužna. Radosna za to što smo stvorili Republiku Srpsku, a tuge, što je cijena skupo plaćena - rekao je Milenko Avdalović, načelnik Opštine Nevesinje.

Pomen je služen u hramu Vaznesenja Gospodnjeg. Na centralnom Spomeniku slobode, položeno je cvijeće. Iz nadležnog ministarstva je poručeno da stečena boračka prava nisu narušena.

- Činimo sve i godinama smo činili, u određenim elementima položaj boračke populacije se poboljšava, pitanje je kompleksno, ali ide naprijed - riječi su Duška Milunovića, ministra rada i boračko-invalidske zaštite.

Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske naglašava da se mora raditi na poboljšanju uslova ove populacije.

- Sigurno je da nismo zadovoljni položajem boračkih kategorija, ali je činjenica da nismo ništa izgubili od stečenih prava. Ubijeđen sam da ćemo do kraja godine poboljšati položaj RVI - istakao je Savčić.

Savčić je rekao da ostaje neriješen problem – zapošljavanje demobilisanih boraca. Povodom Dana opštine Nevesinje, na svečanoj sjednici uručena su opštinska priznanja zaslužnim pojedincima. Povodom Mitrovdana, održana je i svečana akademija, kojoj su prisustvovale brojne zvanice, uz prigodan kulturno-umjetnički program.

Povezane vijesti:

Mitrovdan proslavljen širom Srpske